Απονομή βραβείου ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών

Ανακοινώθηκαν χθες οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2012 σε ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών, της τέχνης και της προσφοράς. Η συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη για το σύνολο του έργου της.

Για τη βράβευσή της αυτή η συγγραφέας είπε: «Χαίρομαι γιατί στο πρόσωπό μου βραβεύεται και η παιδική λογοτεχνία. Κι ενώ η Ελλάδα εκτός από την οικονομική

κρίση, περνάει και κρίση αξιών, οι συγγραφείς με τα βιβλία τους προσφέρουν στα παιδιά, χαρά, ψυχαγωγία, ξεκούραση και το βοηθούν να αποκτήσει κριτικό πνεύμα, αφού είναι γνωστό ότι το βιβλίο κρύβει τεράστιες δυνάμεις μόρφωσης, αλλά και ψυχικής και ηθικής ανύψωσης.

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι το παιδικό βιβλίο βρίσκεται σε άνθιση τα τελευταία χρόνια. Όσο περνάει ο καιρός, γονείς και εκπαιδευτικοί καταλαβαίνουν τον μεγάλο ρόλο του παιδικού βιβλίου και συνειδητοποιούν πόσο βοηθάει το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του, να ωριμάσει ψυχολογικά και να αποκτήσει ελεύθερη συνείδηση. Στην ηλικία που το παιδί δημιουργεί τα πρότυπά του, διαβάζει και ζει το καθετί, ταυτίζεται με τους ήρωες, τα βιβλία πρέπει να του μιλούν για τις ανθρώπινες αξίες. Να το κάνουν να καταλάβει τι είναι αγάπη, φιλία, σεβασμός, τιμιότητα, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη. Ο συγγραφέας με υπευθυνότητα, τρυφερότητα και ευαισθησία θα πλησιάσει την παιδική ψυχή χωρίς να την πληγώσει, θα στάξει βάλσαμο στην ψυχή του, θα το λυτρώσει από τη σύγχυση και το άγχος. Γιατί όπως λέει και ο Πλούταρχος στα Ηθικά, "ο νους του παιδιού δεν είναι ένα δοχείο για να το γεμίσουμε, αλλά μια εστία που μας περιμένει να την ανάψουμε". Και το παιδικό βιβλίο είναι η φλόγα που θα ανάψει την εστία.».

Βιογραφικό της Λίτσας Ψαραύτη

Γεννήθηκε στη Σάμο. Τελείωσε το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Εργάστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και στην Αμερικανική Πρεσβεία. Άρχισε να γράφει το 1980 και το έργο της γρήγορα αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο της «Το χαμόγελο της Εκάτης» το 1996. Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο της «Η σπηλιά της γοργόνας» το 2008. Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο «Το αυγό της έχιδνας»

Αναγραφή του βιβλίου «Το διπλό ταξίδι» στον τιμητικό πίνακα “Pier Paolo Bergerio” του πανεπιστημίου της Πάντοβα.

Αναγραφή του βιβλίου «Τα δάκρυα της Περσεφόνης» στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ, της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα.

Ήταν υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν, το Νόμπελ λογοτεχνίας για παιδιά, το 2000. Επίσης ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο «Άστριντ Λίντγκρεν» το 2007.

Πηγή έμπνευσης της συγγραφέως είναι η ιστορία, οι προσωπικές της εμπειρίες, τα ταξίδια της – έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο – αλλά και η σημερινή πραγματικότητα.

Βρήκε καινούριες τεχνικές για να αφηγηθεί τις ιστορίες της και η γραφή της διακρίνεται για την ποιότητα και το εύρος της φαντασίας, την επιτυχημένη μίξη πραγματικού και φανταστικού και για τα μηνύματα που στέλνει στα παιδιά γεμάτα αισιοδοξία, χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Κριτικοί και θεωρητικοί συμφωνούν ότι η προσφορά της Λίτσας Ψαραύτη είναι πολύ σημαντική και την κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο αξιόλογες και δυναμικές παρουσίες στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια, Αμερική, Ρωσία, κλπ. Επίσης καλείται πολύ συχνά σε σχολεία και είναι ομιλήτρια σε πολιτιστικά γεγονότα, συνέδρια και παρουσιάσεις βιβλίων. Ήταν συμπαρουσιάστρια για τέσσερα χρόνια στην τηλεοπτική εκπομπή «οι δρόμοι της λογοτεχνίας» στον 902.

Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος του Δ.Σ. του περιοδικού «Διαδρομές».

Keywords
Τυχαία Θέματα