Απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Στην τουρκοκυπριακή πλευρά εναποθέτει την ελπίδα του, ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση (13/12) που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση.

Ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται

τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία» στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση. Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα θέλει να δει βούληση και από την κυπριακή πλευρά που θα δείχνει πως επιθυμεί συνομιλίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε αναφορά και στο θέμα των μειονοτήτων που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο - όπως είπε - πρέπει να θεωρείται «μία ευκαιρία, μία γέφυρα που θα ενώνει τους δύο λαούς». Υποστήριξε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε μεταξύ άλλων την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία της κοινής διακήρυξης τονίζοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Τόνισε ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.
«Θέλουμε να ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα