Αποσύρθηκε η διάταξη για την απαλλαγή δηλώσεων των ναυτιλιακών εταιρειών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απέσυρε τη διάταξη της τροπολογίας, που παρείχε την δυνατότητα στους υπόχρεους υποβολής «πόθεν έσχες» να μην δηλώνουν τυχόν μετοχές ναυτιλιακών εταιριών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου: «Ενδεχομένως να την επαναφέρουμε ως βασικό άρθρο νομοσχεδίου για την ενθάρρυνση των επενδύσεων προκειμένου να υπάρξει διεξοδική συζήτηση και να μην υπάρχει καμία σκιά».

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση είχε προκαλέσει την αντίδραση βουλευτών όλων των κομμάτων που ζητούσαν εξηγήσεις για την σκοπιμότητά της.

Ο κ. Αθανασίου παρέπεμψε

όσους αντιδρούσαν στην νομολογία της χώρας επισημαίνοντας ότι «από μια ιστορική και νομική αναδρομή θα διαπιστώσει κανείς ότι πάντα η πολιτεία μεταχειρίζεται ευνοϊκά το ναυτιλιακό κεφάλαιο για λόγους εθνικούς».

Ο υπουργός απαρίθμησε μια σειρά ψηφισμένων διατάξεων που εισήγαγαν αφορολόγητα και ευνοϊκές ρυθμίσεις στις ναυτιλιακές εταιρίες με ελληνική σημαία και πρόσθεσε ότι το σκεπτικό της τροπολογίας ήταν «να γίνουν ταχύτερα και ευκολότερα οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ναυτιλιακών εταιριών».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής για την διαφάνεια. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν διαμηνύσει μηδενική ανοχή στη διαφθορά».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε: «Αναγκαστήκατε να αποσύρετε την τροπολογία με οσμή διαπλοκής γιατί σας πήραμε έγκαιρα χαμπάρι και σας πήραν και οι πέτρες. Την απόσυρση την ζήτησαν όλοι εκτός της απούσας Χρυσής Αυγής».

Σημείωσε μάλιστα: «Εμείς δεν δεσμευόμαστε για τις δεκάδες ευνοϊκές διατάξεις για τους εφοπλιστές και όταν έρθουμε θα τις επανεξετάσουμε».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστήριξε από την πλευρά του: «Υπάρχει διαμορφωμένη στρατηγική εδώ και δεκαετίες που θέλει την χώρα ναυτιλιακό κέντρο. Δεν γίνεται αυτό με τρισάγιο αλλά μέσω νομικών και φορολογικών προϋποθέσεων. Εμείς δεν αναιρούμε αυτή την λογική. Η απόσυρση γίνεται για να μην υπάρχουν σκιές όχι όμως ότι αναιρεί την βασική στρατηγική και στόχευση να γίνει η Ελλάδα χώρος επενδύσεων στον τομέα της ναυτιλίας και προσέλκυσης ναυτιλιακών κεφαλαίων».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος σημείωσε πως «καταγγελίες δίχως αποδείξεις κάνουν ζημιά συνολικά στο πολιτικό σύστημα», ενώ η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη υποστήριξε ότι «η διάταξη άνοιγε κερκόπορτα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι «το σκάνδαλο είναι η διαχρονική ασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τα αφορολόγητα. Να καταργηθούν όλα τα προνόμια».

Keywords
Τυχαία Θέματα