Αριστοφάνης από το… Μαρόκο

Πληθώρα επιλογών αυτή την εβδομάδα με αναφορές στο αρχαίο θέατρο, με την «Πηγή των γυναικών» να πιάνει το νήμα από τη «Λυσιστράτη» και τον «Άσπρο, άσπρο κόσμο» από τον «Οιδίποδα». Ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα και το ντοκιμαντέρ «Πρώτη ύλη», που καταπιάνεται με το θέμα της παρα-ανακύκλωσης στο κέντρο της Αθήνας. Από τις περιπέτειες ξεχωρίζει η συνεπής και σφιχτοδεμένη σεναριακά ταινία «Το τελικό χτύπημα».

Η πηγή των γυναικών (La source des femmes)

Μια

ανατολίτικη, παραμυθένια εκδοχή της αριστοφανικής Λυσιστράτης, τοποθετημένης σε ένα ορεινό χωριό του Μαρόκο. Με αφορμή το κουραστικό κουβάλημα του νερού από μακρινή πηγή, δουλειά αποκλειστικά γυναικεία κατά την παράδοση, οι γυναίκες εξεγείρονται ενάντια στην ανδροκρατούμενη κοινωνία με όπλο τους την ερωτική αποχή. Σκηνοθεσία: Ράντου Μιχαϊλεάνου Παίζουν: Σαλέχ Μπακρί, Χιάμ Αμπάς, Χαφσιά Χερζί, Λείλά Μπεκτί.

Κολλητοί με παιδί (Friends with kids)

Μια διασκεδαστική εκδοχή των προβλημάτων και της προοπτικής του έγγαμου βίου, δοσμένη μέσα από μια έξυπνη και οξυδερκή ματιά. Δύο φίλοι από παλιά, ο Τζέισον και η Τζούλι, αποφασίζουν να κάνουν μαζί ένα παιδί, αλλά πέρα από αυτό να ακολουθήσουν ξεχωριστούς ερωτικούς δρόμους. Αρχικά τα πράγματα εξελίσσονται όπως τα είχαν σχεδιάσει, στη συνέχεια ωστόσο θα αρχίσουν σταδιακά να εμπλέκονται συναισθηματικά όλο και περισσότερο σε αυτό που νόμιζαν πως ελέγχουν.

Σκηνοθεσία: Τζένιφερ Γουέστφελντ Παίζουν: Άνταμ Σκοτ, Μάγια Ρούντολφ, Τζον Χαμ, Τζένιφερ Γουέστφελντ.

Το τελικό χτύπημα (Contraband)

Η ταινία πρόκειται για διασκευή ενός παλιού ισλανδικού θρίλερ (Reykjavik-Rotterdam) με σφιχτό αφηγηματικό τέμπο και έναν εξαιρετικό Μαρκ Γουόλμπεργκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας άνδρας αγωνίζεται να εγκαταλείψει το παράνομο παρελθόν του, μέχρι που μια απερισκεψία του μικρού αδερφού της γυναίκας του θα τον αναγκάσει να στήσει μια τελευταία δουλειά με πλαστά δολάρια.

Σκηνοθεσία: Μπαλτάσαρ Κορμακούρ Παίζουν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Τζιοβάνι Ριμπίζι, Μπεν Φόστερ.

Ταξίδι 2: Το μυστηριώδες νησί (Journey 2: The mysterious island)

Πρόκειται για σίκουελ της ταινίας «Ταξίδι στο κέντρο της Γης», που και αυτή με τη σειρά της βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Παλιομοδίτικη περιπέτεια φαντασίας με βασικό ατού της τα θεαματικά 3D. Ένας νεαρός αναζητά με τον πατριό του τον τυχοδιώκτη παππού του σε ένα εξωτικό νησί, που δεν υπάρχει σε κανένα χάρτη.

Σκηνοθεσία: Μπραντ Πέιτον Παίζουν: Ντουέιν Τζόνσον, Κριστίν Ντέιβις, Τζος Χάτσερσον, Μάικλ Κέιν.

Πρώτη ύλη

Κοινωνικά διεισδυτικό αυτό το 78λεπτο ντοκιμαντέρ καταγράφει μια πραγματικότητα, που όλοι βλέπουμε καθημερινά, αλλά όλοι προτιμούμε να την εξοβελίζουμε από τη σκέψη μας και την αγνοούμε. Πίσω από το παραπέτασμα της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, δρουν όλοι εκείνοι, Έλληνες και αλλοδαποί, που πεζοί, με καροτσάκια σουπερμάρκετ ή τρίκυκλα και αγροτικά γυρίζουν καθημερινά την Αθήνα και μαζεύουν πεταμένα παλ

Keywords
Τυχαία Θέματα