Μπέρδεμα στο Taxisnet με τους τόκους καταθέσεων

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει ότι όλα βαίνουν καλώς με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εντούτοις η αλήθεια είναι ότι ένας νέος πονοκέφαλος περιμένει τους φορολογούμενους. Ειδικότερα, παρατηρείται σωρεία λαθών στους τόκους των καταθέσεων που έχουν καταχωρηθεί στις φορολογικές δηλώσεις από τις τράπεζες, αφού ορισμένες εξ αυτών δεν ακολούθησαν εξαρχής τις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων

με αποτέλεσμα να εισαχθούν στο σύστημα λάθος δεδομένα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν για την ακρίβειά τους.

Σύμφωνα με τα Νέα, αν και οι οδηγίες που είχαν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών ήταν σαφείς, σε χιλιάδες περιπτώσεις οι τράπεζες, αντί να αποστείλουν τα καθαρά ποσά των τόκων κοινοποίησαν τα μεικτά. Ως αποτέλεσμα, πολλοί φορολογούμενοι που είχαν λάβει από τις τράπεζες τους βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων και μπήκαν στην εφαρμογή της ΓΓΠΣ για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των τόκων βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκπλήξεις.

Αυτό που αντίκρισαν στο Taxisnet ήταν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναγράφονταν στις τραπεζικές βεβαιώσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί απευθύνθηκαν εκ νέου στις τράπεζες για περαιτέρω ενημέρωση και τελικά «μετά κόπων και βασάνων» βρέθηκε το λάθος.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγραφή των τόκων που ξεπερνούν τα 250 ευρώ στους κωδικούς 659-660 του Ε1 γίνεται προκειμένου να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια για να προκύψει η φορολογητέα βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα