Μπλέικ Vs. Μπολτ... part II

Μετά την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων του στον τελικό των 100μ, όπου υπερασπίστηκε με επιτυχία τον Ολυμπιακό τίτλο του, ο Γιουσέιν Μπολτ θέλει να γράψει με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στην Ιστορία του στίβου και να γίνει ο πρώτος αθλητής που κατακτά και τα δύο χρυσά μετάλλια στα σπριντ σε δύο συνεχείς διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.

Η μεγαλύτερη απειλή στην κατάκτηση του δεύτερου χρυσού μεταλλίου στο Λονδίνο στα 200μ. και την υπεράσπιση του τίτλου του από το Πεκίνο το 2008, είναι ο συμπατριώτης, Γιόχαν Μπλέικ με τον οποίο ανήκει στην ίδια προπονητική ομάδα. Τα προκριματικά γίνονται αύριο Τρίτη, τα ημιτελικά την Τετάρτη και ο τελικός την Πέμπτη.

Ο Μπολτ, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, είχε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μια όχι και τόσο καλή σεζόν, αφού έχασε δύο φορές από τον Μπλέικ στο πρωτάθλημα της Τζαμάικας, αλλά έπειτα από την πλήρη ανάρρωσή του από τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε, επέστρεψε καλύτερος στην αγωνιστική δράση και την Κυριακή επικράτησε στα 100μ με 9.63.

Ο Μπλέικ από την πλευρά του προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο όταν κέρδισε τον Μπολτ στο εθνικό πρωτάθλημα στα 100μ με 9.75 και στα 200μ με 19.80, ενώ είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ από το 2011 στην Νταεγού, όταν είχε ακυρωθεί στον τελικό (εκκίνηση) ο Μπολτ. Πέρυσι στις Βρυξέλλες έτρεξε τα 200μ σε 19.26 που είναι και η 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, και δεν αποκλείεται να βάλει στο μάτι το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπολτ, που είναι 19.19, τρέχοντας στο ιδιαίτερα γρήγορο ταρτάν του Ολυμπιακού σταδίου του Λονδίνου.

Ποιοι μπορούν να απειλήσουν τους δύο Τζαμαϊκανούς; Λίγοι αθλητές. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Αμερικανός Γουάλας Σπίρμον, αρκετά έμπειρος και σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση φέτος (19.82). Έχει κερδίσει ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2005 κα του 2007 αντίστοιχα και είναι ο 4ος ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο στα 200μ με 19.65 που έκανε σε αγώνα του στην Νταεγού της Νότιας Κορέας το 2006.

Θέση στο βάθρο θα επιδιώξουν και άλλοι σπρίντερ, όπως ο Γάλλος Κριστόφ Λεμέτρ που ήταν 3ος στην Νταεγού, ενώ αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης σε 100μ και 200μ το 2010 στη Βαρκελώνη. Ακόμη θα τρέξουν ο Ολλανδός Σουράντι Μαρτίνα που ήταν 6ος στον τελικό των 100μ στο Λονδίνο και ο 22χρονος Αμερικανός Μορίς Μίτσελ που ήταν 2ος στα τράιαλ που έγιναν στην πόλη Γιουτζίν.

Ο Αμερικανοί έχουν κερδίσει τον Ολυμπιακό τίτλο στα 200μ. 16 φορές από τις 26 που έχει συμπεριληφθεί το αγώνισμα στο πρόγραμμα.

Ακόμη, ο Αμερικανός Τόμι Σμιθ ήταν ο πρώτος αθλητής που κατέβηκε το φράγμα των 20 δευτερολέπτων στα 200μ. Ήταν 16 Οκτωβρίου του 1968 στους Ολυμπιακούς της Πόλης του Μεξικού και στο βάθρο των νικητών, ενώ ανακρουόταν ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ, ο Σμιθ σήκωσε τη δεξιά μαύρη γαντοφορεμένη γροθιά του χαμηλώνοντας το κεφάλι, όπως έκανε και ο συμπατριώτης του, Τζον Κάρλος, που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και σήκωνε την αριστερή γροθιά του, επίσης γαντοφορεμένη.

Η χειρονομία τους ήτα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπλέικ Vs, Μπολτ,bleik Vs, bolt