Χελιδόνια μικραίνουν τα φτερά τους για προστασία!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένα είδος πετροχελίδονου, το οποίο συναντάται στις ΗΠΑ, έχει κάνει πιο μικρά τα φτερά του, προκειμένου να αποφεύγει πιο εύκολα τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

«Είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του τρόπου που μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη φυσική επιλογή εν δράση σε μικρά χρονικά διαστήματα», σχολιάζει ο Τσαρλς Μπράουν, επικεφαλής της μελέτης στο πανεπιστήμιο της Τούλσα στην Οκλαχόμα.

Ο ορνιθολόγος και η σύζυγός του, Μέρι Μπόμπεργκερ διαπίστωσαν ότι τα χελιδόνια που έβρισκαν νεκρά στο δρόμο κάθε χρόνο μειώθηκαν κατά τέσσερις φορές το διάστημα 1984- 2012, τη στιγμή που ο πληθυσμός διπλασιάστηκε.

Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκοτωμένα χελιδόνια είχαν μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών σε σχέση με το μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, το μέσο μήκος των φτερών στο γενικό πληθυσμό παρουσίασε σημαντική μείωση τα τελευταία 30 χρόνια.

Την απάντηση στο μυστήριο προσφέρουν προηγούμενες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η μείωση του μήκους των φτερών αυξάνει την ευελιξία. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα διερχόμενα αυτοκίνητα δημιουργούν μια εξελικτική πίεση που ευνοεί τα πιο ευκίνητα πτηνά.

Keywords
Τυχαία Θέματα