«Δεν αντέχουμε άλλο!»: Συγκλονίζουν οι εικόνες στα Τέμπη – Πρόσφυγες με παιδιά στην αγκαλιά περπατούν στην εθνική οδό για την… Ειδομένη (video)

Τον γύρο του πλανήτη κάνουν οι εικόνες με άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια που πήραν, λίγο μετά τις 11.00, τον δρόμο για τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση από τη δοκιμασία που έχουν περάσει αποφάσισαν να πορευτούν πεζή, με τις αποσκευές στην πλάτη, αδιαφορώντας για την απόσταση.

»Δεν αντέχουμε άλλο και δεν μας ενδιαφέρει πότε θα φτάσουμε. Έχουμε μικρά παιδιά και πρέπει να φύγουμε από εδώ» έλεγαν σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους.

Πολύ γρήγορα στην εθνική οδό δημιουργήθηκε

μποτιλιάρισμα, αφού το ρεύμα που κινούνταν έκλεισε, με περιπολικά και κλούβες των ΜΑΤ να τους συνοδεύουν. Μάλιστα στις 11.15, μια αστυνομική κλούβα τους έκοψε το δρόμο και οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να σταματήσουν. Απέναντί τους οι άνδρες των ΜΑΤ και εκείνοι αυτή την ώρα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία με τα παιδιά τους στην αγκαλιά. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές! Λίγο μετά τις 11.30 ο αστυνομικός διευθυντής δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι δόθηκε η εντολή να φτάσουν στο σημείο πούλμαν για να τους μεταφέρουν στον προορισμό τους.

Βουλιάζει από κόσμο η Ειδομένη

Μόλις σε 100 πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση, οι αρχές της ΠΓΔΜ, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει «πλημμυρίσει» με πάνω από 3.000 άτομα. Στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5000 πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη ΕλλάδαςΠΓΔΜ μέχρι 2.000 άτομα.

Στο μεταξύ, στα Διαβατά, όπου μεταφέρθηκαν χθες οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, η κατάσταση όπως περιγράφει ενδεικτικά η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου, «ήταν καλύτερα οργανωμένη από ό,τι φοβόμουν: χώρος εστίασης, χώρος προσευχής, παιδότοπος υπό κατασκευή, σκηνές και μικρά λυόμενα στη σειρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα