Διαφωνίες πρυτάνεων για το ν/σ στην παιδεία

«Το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αλλαγές που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Αντίθετα, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα», αναφέρει το ομόφωνο ψήφισμα, που εξέδωσε η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων στο Λαύριο. Σύμφωνα με τους πρυτάνεις το νομοσχέδιο «διατηρεί διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας» και επισημαίνεται ότι «δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά

προβλήματα των Α.Ε.Ι.».

Οι πρυτάνεις τονίζουν πως «οι διοικήσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων, παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα Ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των Α.Ε.Ι.».
Παράλληλα, τονίζουν οι πρυτάνεις αναφέρουν μια σειρά προτάσεων, τις οποίες θεωρούν αναγκαίες και περιλαμβάνουν:
• Την ανάθεση μόνο εποπτικών και ελεγκτικών και κατ' ουδένα τρόπο διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στο Συμβούλιο Ιδρύματος.
• Την άμεση και χωρίς προεπιλογή εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
• Την πλήρη αποκατάσταση της διεθνώς καθιερωμένης διοικητικής δομής, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα αποτελεί βασική ακαδημαϊκή μονάδα.
• Την θεσμική διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης της λειτουργίας των ΑΕΙ και της φοιτητικής μέριμνας.
• Την αλλαγή του συστήματος της ταξινομικής ψήφου μαζί με την ανάκληση των οργανωτικών επιτροπών των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα