Διάγνωση της Νόσου Πάρκινσον μέσω φωνητικής ανάλυσης!

Πρόσφατα, ένας ερευνητής του MIT, ο Max Little, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε έναν αλγόριθμο που αναλύει φωνητικά μοτίβα για τη διάγνωση της Νόσου Πάρκινσον.

Η διαγνωστική μέθοδος του Little δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στο 2012 στο περιοδικό IEEE Transactions, όπου μαζί με τον συνάδελφο του Αθανάσιο Τσάνα από την χώρα μας, εξηγούν ότι αναλύοντας 263 φωνητικά δείγματα συγκεκριμένης συχνότητας από 43 διαφορετικούς ασθενείς και κατάφεραν να ξεχωρίσουν 132 φωνητικές

διαταραχές. Ο αλγόριθμός τους χρειάστηκε μόλις 10 από αυτές τις διαταραχές για να διαγνώσει σημάδια Νόσου Πάρκινσον με ακρίβεια 99%!

Το περιθώριο λάθους μπορεί να μικρύνει ακόμα περισσότερο, εάν ο αλγόριθμος έχει μεγαλύτερο δείγμα προς ανάλυση και γι’ αυτόν τον λόγο ο Little ξεκίνησε το project Parkinson’s Voice Initiative, ζητώντας εθελοντές (ασθενείς και μη) από όλο τον κόσμο να περάσουν από μία 3λεπτή συνέντευξη για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βάση δεδομένων.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία ή μέθοδοι για την Νόσο Πάρκινσον, παρά μόνο κάποια συμπτώματα όπως τρέμουλο στη φωνή, δυσκολία στην αναπνοή και χαμηλή φωνή, επομένως, ο αλγόριθμος του Little μπορεί να αποδειχτεί κάτι παραπάνω από χρήσιμος, αφού αναγνωρίζει την παραμικρή φωνητική διαταραχή.

Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα Parkinson’s Voice Initiative είναι δυνατή η συμμετοχή στην καταγραφή μιας 3λεπτης συνομιλίας, αλλά προς το παρόν μόνο για Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Ισπανία, Αργεντινή και Καναδά. Όμως, θα χρειαστεί η συμμετοχή αρκετών ασθενών της νόσου για να διερευνήσουν οι επιστήμονες την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους.

Πηγη: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα