«Διαγώνισμα ευρωπαϊκής υστερίας»

Η μικρή Ελλάδα κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουνε οι φιλενάδες της.. Σήκω επάνω κλείσε τα μάτια κι αποχαιρέτησε ..το ευρώ..

Η μικρή Ελλάδα δίνει διαγώνισμα ευρωπαικής υστερίας.

Το ’21 το ’12, το ΄22, το ΄40, το ΄45 και βάλε αλλά και σήμερα, παντού και πάντα η μικρή Ελλάδα, ηρωϊκή, διχασμένη κι αγκαλιασμένη σφιχτά από τις προστάτιδες δυνάμεις, του φίλους

της.. Την αγαπούν τόσο που την απαλλάσσουν από το καθάρισμα των «μαρμάρων» της.. Aιώνες τα καθαρίζουν.. Την νοιώθουν τοσο κοντά τους που δε διστάζουν να την κατακτήσουν και συγχρόνως να της «ζητήσουν» δάνειο μερικά δις.. Δανεικά κι αγύριστα.. Την ποθούν τόσο που τσακώνονται ποιος θα την κρατήσει για πάντα στην αγκαλιά του.. Κανείς δεν κάνει πίσω, είσαι παιδί μου πειρασμός, σεισμός, της τραγουδούν αλλά τελικά σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, τα βρίσκουν στη μοιρασιά..

Αυτά και άλλα ανακαλύπτουν οι μπουφόνοι μαθητές που ζουν ένα μαθητικο δράμα.. Μελετούν τα παλιά ενώ οι προστάτες της μικρής Ελλάδας της δίνουν συμβουλές .. Τώρα κλαις ? Γιατί κλαις? Συ δεν είσαι που γέλαγες χθες? Κι όταν η δασκάλα της η κυρα Ευρώπη την μαλώνει «Ο διχασμός κυλάει στο αίμα σας, Ελλάδα!» η μικρή αντιμιλάει «Τον διχασμό μας τον κυλάτε στο αίμα μας κυρία! Για να μας προστατεύσετε καλύτερα..» Ευτυχώς έρχεται το διάλλειμμα, οι τόνοι πέφτουν και οι μαθητές ξεκουράζονται με παιδικά τραγουδάκια. Ο κλήρος πέφτει στη Ελλάδα που΄ταν η αρχαιότερη...Μετά το διάλειμμα συνεχίζουν με Φυσική.. Οι σύγχρονοι επιστήμονες μελετούν μετ εμβριθείας το πείραμα του ψύλλου, το πείραμα του Νότου..

Αυτά και άλλα πολλά λένε οι Μπουφόνοι που μας έρχονται από το Μεσαίωνα. Ήταν δύσμορφοι και ήταν ανατρεπτικοί, έζησαν και έδρασαν παίζοντας τις αιχμηρές σάτιρες τους στα χωριά αλλά και στις Αυλές, ενώπιον ευγενών και βασιλιάδων.. Ανήκουν στα «κακά παιδιά» του θεάτρου που φύσει και θέσει δικαιούνταν να σατιρίζουν..

Την Τεταρτη 11/9, έρχονται στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ και κάνουν φύλλο και φτερό την σύγχρονη ευρωπαϊκή υστερία.

Η Βίλη Σωτηροπούλου γνώρισε τους μπουφόνους στη σχολή του Philippe Gaulier στο Παρίσι. Συμμετείχε σε μπουφόνικες παραστάσεις στο Παρίσι και στην Αβινιόν και ίδρυσε to 1990 στην Eλλάδα την Θεατρική Ομάδα Μπουφόνων. Εκτοτε και εως το 2004, οι Μεσαιωνικοί Μπουφόνοι όργωναν ( ή «καλλιεργούσαν», όπως θέλετε) τους δρόμους, τις πλατείες και τα φεστιβάλ με τις παραστάσεις τους. Φέτος, μετά από 8 χρόνια απουσίας επιστρέφουν με τη σάτιρα τους

« Διαγώνισμα Ευρωπαικής Υστερίας»..

Παλιοί και νέοι μπουφόνοι, συναντιούνται σε αυτή την παράσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο- σκηνοθεσία: Bίλη Σωτηροπούλου

Κοστούμια : Σπύρος Κωτσόπουλος, και ο θίασος

Παίζουν:Κατερἰνα Γιωτάκη, Μίνα Λαμπροπούλου, Αλέξης Μαρτζούκος, ,Ρίτα Στάμου, Βίλη Σωτηρπούλου, Αναστάσιος Τράκας, Στέλλα Τροκάνα, Δήμητρα Φεύγα.

Είσοδος: ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Εξοδος: ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα