Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες της ΠΓΔΜ στο θέμα του ονόματος

Δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) αναδεικνύει τη διάσταση απόψεων που επικρατεί μεταξύ των πολιτών της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.

Το 59% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» στην ερώτηση εάν θα δεχόταν την αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση εφόσον αυτό θα άνοιγε τις πόρτες για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

και στην Ε.Ε.

Ωστόσο, μεταξύ των αλβανοφώνων, το ποσοστό που αποδέχεται την αλλαγή του ονόματος για το συγκεκριμένο λόγο εκτοξεύεται στο 79%, εν αντιθέσει με τους Σλαβομακεδόνες, που διαφωνούν, αφού το ποσοστό που αρνείται την αλλαγή του ονόματος φθάνει το 74%.

Παράλληλα, το 65,5% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος της χώρας πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος ενώ το 28,8% διαφωνεί με την πρόταση αυτή.

Τέλος, η εν λόγω δημοσκόπηση «μέτρησε» και την πρόθεση ψήφου, με το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, με 20,4%. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι με 11,7% και ακολουθεί το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι με 9,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα