Δίκη Ντόναλντ Τραμπ – Φλόριντα: Επ’ αόριστον αναβολή της υπόθεσης κακοδιαχείρισης απόρρητων εγγράφων

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την υπόθεση κακοδιαχείρισης απόρρητων εγγράφων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σύμφωνα με την περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ, Αϊλί Κάνον, πρέπει πρώτα να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία της δίκης πριν οριστεί μία νέα ημερομηνία. Η δικαστική της απόφαση, μάλιστα, ακύρωσε και την προηγούμενη ημερομηνία που είχε οριστεί για τις 20 Μαΐου.

Όπως φαίνεται, όμως, αυτή δεν πρόκειται να οριστεί πριν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, κάτι που πρότειναν και οι δικηγόροι του Τραμπ προκειμένου να αναμετρηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν να διεξαχθεί φέτος.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι κράτησε άκρως απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, αντί να τα επιστρέψει στα Εθνικά Αρχεία, όπως ορίζει ο νόμος. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα και έχει δηλώσει αθώος στις 40 κατηγορίες κακουργήματος εναντίον του, οι οποίες κυμαίνονται από συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης έως ψευδείς δηλώσεις. Οι δικηγόροι υπεράσπισης και οι εισαγγελείς έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί στο δικαστήριο σχετικά με το ποια απόρρητα στοιχεία μπορούν να παρουσιαστούν στη δίκη, προκαλώντας μια σειρά από καθυστερήσεις. Ορισμένοι νομικοί σχολιαστές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η δικαστής Κάνον, η οποία έχει συχνά ταχθεί στο πλευρό των επιχειρημάτων του Τραμπ, καθυστερεί σκόπιμα την υπόθεση για λογαριασμό του ανθρώπου που την διόρισε στο δικαστήριο.

Donald Trump’s trial in Florida on charges of illegally keeping classified documents after leaving office has been indefinitely postponed https://t.co/34IL8PTI1H pic.twitter.com/b0157p1okU

Reuters (@Reuters) May 8, 2024

Πυρηνικό πρόγραμμα και αμυντικές δυνατότητες

Το κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι τα απόρρητα – μυστικά έγγραφα που κρατούσε ο Τραμπ ήταν αποθηκευμένα για περισσότερο από ένα χρόνο σε κουτιά στη λέσχη Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, με εκατοντάδες μέλη και 150 υπαλλήλους, και ότι τα έγγραφα αποθηκεύτηκαν – σε διάφορες χρονικές στιγμές – σε μια αίθουσα χορού, ένα μπάνιο, ένα γραφείο και ένα υπνοδωμάτιο. Η λέσχη Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ «δεν ήταν εξουσιοδοτημένη τοποθεσία» για «αποθήκευση, κατοχή, εξέταση, επίδειξη ή συζήτηση» διαβαθμισμένων εγγράφων, αναφέρει το κατηγορητήριο. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αποθήκευση και η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη άκρως απόρρητων εγγράφων, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το FBI στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, περιείχαν πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, τις αμυντικές και οπλικές δυνατότητες των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων, καθώς και «τις πιθανές ευπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε στρατιωτική επίθεση». Επίσης, περιείχαν «σχέδια για πιθανά αντίποινα» ως απάντηση σε ξένη επίθεση. Ένα έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούσε τη στήριξη που παρείχαν ξένες χώρες σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Υπήρχαν επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τις ενημερώσεις που γίνονταν στον Λευκό Οίκο. Το 49σέλιδο κατηγορητήριο κατηγορεί τον Τραμπ ότι αγνόησε εσκεμμένα τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα έγγραφα που είχε πάρει. Ο Τραμπ ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, αντιμετωπίζει δεκάδες κατηγορίες σε τρεις άλλες ποινικές υποθέσεις και επί του παρόντος δικάζεται στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: cnn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα