Δήμοι στα πρόθυρα… οικονομικής κατάρρευσης

-Σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια έχουν βρεθεί οι απανταχού ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στην Ελλάδα, λόγω των αυξημένων χρεών τους σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης.

-Στη διόγκωση του προβλήματος συνέβαλαν και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, τις οποίες οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι στους δήμους κατηγορούν για «κακοδιαχείριση» και «κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος».

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει

η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) για την οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι στη χώρα μας, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι επείγοντα, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα. Για αυτό τον λόγο είχε συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης με τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Μανιτάκη. Επί τάπητος τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της άρσης της απαγόρευσης σύναψης δίμηνων συμβάσεων –λόγω της προκήρυξης εκλογών– ώστε να προχωρήσουν οι προσλήψεις, η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων και η εκταμίευση των 23 εκ. ευρώ από τον αντίστοιχο λογαριασμό των δήμων, τη ΣΑΤΑ, προκειμένου οι δήμοι να οργανώσουν την αντιπυρική προστασία στις περιοχές τους. Βέβαια, δε θα μπορούσε να μη τεθεί προς συζήτηση και το θέμα της απόδοσης της μηνιαίας επιχορήγησης των δήμων, καθώς η κεντρική εξουσία φαίνεται να σκέφτεται «κούρεμα» της μηνιαίας επιχορήγησης προς τους δήμους από 149,5 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα σε 105 εκ. ευρώ. Πάντως, όπως τόνισε σχετικά ο κ. Ασκούνης, «κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μερική στάση πληρωμών στους δήμους, την ίδια στιγμή που ήδη πολλοί δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και σε αδυναμία πληρωμής μισθών».

ΚΕΔΕ: Πάνω από 50% μειώθηκαν οι πόροι των δήμων από το 2009

Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά προβλήματα στους δήμους δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο φαίνεται πως πολλοί ΟΤΑ σύντομα θα βρεθούν σε… αδιέξοδο. Ο κ. Ασκούνης, αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι λόγω των συνεχών μειώσεων των εσόδων τους, τόνισε ότι «συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει το 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκατ. ευρώ το 2009, το 2012 -και με τα μέχρι τώρα δεδομένα- προβλέπεται να είναι γύρω στα 1. 415 εκατ. ευρώ». Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η περικοπή που γίνεται και στους φετινούς ΚΑΠ των Δήμων, πραγματοποιείται προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που αποτελούν υποχρέωση της κεντρικής Κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Συγκεκριμένα, ήδη από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί πόροι ύψους 184 εκατ. €, που αφορούν σε δαπάνες του 2011 και πιο συγκεκριμένα: 131 εκατ. € για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2011, 50 εκατ. € για τη Μεταφορά των Μαθητών πρώτου εξαμήνου του 2011 και 3 εκατ. € για μισθώσεις σχολείων του 2011. Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε

Keywords
Τυχαία Θέματα