Διπλωματικό θρίλερ με τους 8 στρατιωτικούς που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, σε ό,τι αφορά την έκδοση στη γείτονα χώρα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μας και ζήτησαν πολιτικό άσυλο μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στη χώρα τους.

Ενώ οι «οκτώ», που χαρακτηρίζονται πραξικοπηματίες από την τουρκική κυβέρνηση, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για παράνομη είσοδο στη χώρα, έχοντας υποβάλει αίτημα για πολιτικό άσυλο, η ελληνική Κυβέρνηση, δια στόματος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,

μιλάει για «απόλυτο σεβασμό στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσθέτει ότι «λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ όψιν ότι οι συλληφθέντες στη χώρα μας κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η έκδοση των 8 επιβαινόντων Τούρκων στρατιωτικών στο ελικόπτερο».

Οι ίδιοι οι στρατιωτικοί, που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για παράνομη είσοδο στη χώρα, εκφράζουν φόβους ότι κινδυνεύει από εκδικητικότητα η ζωή των οικογενειών τους στην Τουρκία, ενώ σε περίπτωση που εκδοθούν φοβούνται ότι δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους.

Η συνήγορός τους Βασιλική Μαρινάκη δηλώνει ότι στην περίπτωση που η απάντηση των αρχών δεν θα είναι θετική στην παροχή ασύλου που έχουν ζητήσει οι στρατιωτικοί, «θα φθάσουμε να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο από άλλες χώρες ακόμη και στη Λατινική Αμερική. Δεν είναι πραξικοπηματίες. Προέχει να σωθεί η ζωή τους».

Σε αυτές τις γραμμές περιγράφεται η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Το ζήτημα είναι ότι η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου είναι χρονοβόρα, ενώ όπως προαναφέρθηκε, στα σχέδια της υπεράσπισης των Τούρκων στρατιωτικών είναι το αίτημα να υποβληθεί έως και τη Λατινική Αμερική.

Το μεσημέρι της Κυριακής οι οκτώ, κρύβοντας, για ευνόητους λόγους, τα πρόσωπά τους με μπλούζες και πανιά, οδηγήθηκαν μετά την απαγγελία κατηγοριών στις Φέρες όπου κρατούνται.

Ήδη το μπλακ χοκ με το οποίο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη οι «8», έχει επιστρέψει στην Τουρκία. Μεσάνυχτα Σαββάτου ήρθαν Τούρκοι πιλότοι και το οδήγησαν στην πατρίδα τους.

Το μεσημέρι της Κυριακής, οι οκτώ που χαρακτηρίζονται πραξικοπηματίες από την κυβέρνηση της χώρας τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Τους γνωστοποιήθηκε από αρμοδίους ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους για άσυλο στην Ελλάδα θα επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν γυρίσουμε πίσω στην Τουρκία, θα μας σκοτώσουν», είπαν.

«Να ζητήσουμε άσυλο και σε άλλες χώρες. Να προσπαθήσουμε να βρούμε καταφύγιο σε χώρες της Νότιας Αμερικής. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Θα μας αποκεφαλίσουν»

΄Ενας από τους Τούρκους στρατιωτικούς μονολογούσε:

«Εχω μωρό δύο μηνών. Δεν θα το δω ποτέ…»

«Έχουμε όλοι παιδιά», είπαν και οι υπόλοιποι. Είμαστε γονείς. Φοβόμαστε για τις οικογένειές μας στην Τουρκία. Φοβόμαστε ότι κάποιοι θα λειτουργήσουν εκδικητικά. Ότι θα τους κάνουν κακό. Οι Έλληνες μας έδωσαν τηλεκάρτες και φαγητό. Τους ευχαριστούμε. Αν μας εκδώσουν όμως ένα είναι σίγουρο. Δεν θα ξαναδούμε τα παιδιά μας».

Όσο για το πώς έφθασαν με το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, φέρονται να έχουν πει:

Αρχικά προσγειώσαμε το ελικόπτερο σε ένα δάσος, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Ήμασταν ακόμη στο τουρκικό έδαφος. Επικοινωνήσαμε με τα κινητά και μάθαμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα. Ανοίξαμε τους χάρτες και διαπιστώσαμε ότι η πιο κοντινή και ασφαλής διαδρομή για μας ήταν η Ελλάδα και το πιο κοντινό αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Μέχρι εκεί έφθαναν τα καύσιμά μας. Πήραμε την απόφαση και απογειωθήκαμε».

Το άρθρο Διπλωματικό θρίλερ με τους 8 στρατιωτικούς που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα