Διστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει το σκάνδαλο Libor

Την εμπλοκή όλο και περισσοτέρων τραπεζών στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ολοένα βγαίνουν στην επιφάνεια, γεγονός το οποίο έκανε τον υπουργό Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας να δηλώσει ότι «οι τράπεζες υπονομεύουν την ανάπτυξη».

Αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και μεγαλύτερο έλεγχο στις αγορές ετοιμάζεται να επιβάλλει -παρεμβαίνοντας επί του θέματος- ο Επίτροπος της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ.

Ήδη,

στελέχη της Deutsche Bank τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά από έλεγχο ανεξάρτητων ελεγκτών στην τράπεζα. Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλες τράπεζες θα προσπαθήσουν να κλείσουν το θέμα με απολύσεις στελεχών και συμβιβασμό με τις Αρχές.

Εν τω μεταξύ, έρευνα για τη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού -μια υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών- επιβεβαιώσει ότι έχει διεξάγει η βρετανική υπηρεσία, που ασχολείται με σοβαρές περιπτώσεις απάτης [Serious Fraud Office].

Επίσης, ειδική έρευνα για την Deutsche Bank, καθώς θεωρείται ύποπτη για συμμετοχή στην χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων, έχει διατάξει η γερμανική χρηματιστηριακή Αρχή, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, οι Αρχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν θέσει στο στόχαστρό τους ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες που θεωρούνται ύποπτες για τη χειραγώγηση του Libor.

Προς το παρόν, η μοναδική που έχει παραδεχθεί την συμμετοχή της -έχοντας προχωρήσει και στην καταβολή του προστίμου- είναι η βρετανική τράπεζα Barclays.

Η όλη υπόθεση ανακινήθηκε μετά την ανακοίνωση της Barclays για την καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους -περίπου- 450 εκατ. δολαρίων για την συμμετοχή της στη χειραγώγηση του Libor, κατά το χρονικό διάστημα 2005-2009.

Το σκάνδαλο αναζωπύρωσε την οργή της βρετανικής κοινής γνώμης εναντίον των τραπεζικών στελεχών, οι οποίοι θεωρούνται υπαίτιοι για τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης που απειλεί την βρετανική οικονομία.

Συνεπακόλουθα, γύρω από το ζήτημα έχει ξεσπάσει πολιτική διαμάχη, η οποία οξύνθηκε μετά τη δημοσίευση εμπιστευτικών συμβουλών της ελβετικής τράπεζας UBS προς την προηγούμενη κυβέρνηση της Βρετανίας, για τρόπους μείωσης του Libor, κατά την εποχή κορύφωσης της πιστωτικής κρίσης του 2008.

Πάντως, ίσως το σκάνδαλο αυτό να αποτελέσει την ιδανική αφορμή για τη ρύθμιση των αγορών, ώστε να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να πλήττουν κράτη και λαούς, όπως επισημαίνει η «Ευρωπαϊκή Αριστερά» και ο «ΣΥΡΙΖΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα