Δορυφόροι που αυτοσυναρμολογούνται στο διάστημα!

Βρετανική εταιρεία προσπαθεί να μειώσει το κόστος των αποστολών στο διάστημα με μια νέα ιδέα. Μέχρι σήμερα το κόστος αυτό είναι αρκετά υψηλό, γιατί οι δορυφόροι έχουν μεγάλο μέγεθος και επομένως πρέπει να εκτοξευθούν μέσω μεγάλων και ακριβών πυραύλων.

Οι δορυφόροι, που αναπτύσσει η SSTL-όπως είναι το όνομα της εταιρείας-θα χρειάζονται πολύ μικρότερους πυραύλους ή θα μπορούν να «στριμωχτούν» σε όσο χώρο απομένει

σε πυραύλους που προορίζονται για άλλες αποστολές.

Κι αυτό γιατί τα δορυφορικά συστήματα της SSTL θα αποτελούνται από μικρές αυτόνομες μονάδες, με μήκος μόλις 30 εκατοστών, οι οποίες θα εκτοξεύονται ξεχωριστά. Μόλις όλες οι μονάδες βρεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη, θα προσεγγίζουν η μία την άλλη για να συναρμολογηθούν στο διάστημα και να δημιουργήσουν έτσι τον δορυφόρο που έχει παραγγελθεί.

Οι μονάδες αυτές ονομάζονται STRaND-2 και είναι αρκετές φθηνές στην κατασκευή, κυρίως επειδή τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελείται ο υπολογιστής τους είναι μαζικής παραγωγής και έχουν αναπτυχθεί για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Την ίδια λογική ακολούθησε η SSTL και για το ηλεκτρονικό σύστημα που θα επιτρέπει στις STRaND - 2 να ανιχνεύουν πού βρίσκονται οι υπόλοιπες μονάδες και ποιες μανούβρες θα πρέπει να πάρουν ώστε να ενωθούν μαζί τους. Το σύστημα αυτό βασίζεται σε αισθητήρες του Kinect, της κάμερας που έχει αναπτύξει η Microsoft για την παιχνιδομηχανή της X-box, η οποία «καταλαβαίνει» τις κινήσεις του παίκτη και τις αναπαράγει στα βιντεοπαιγνίδια Έτσι οι σένσορες προέρχονται από το εμπόριο, με συνέπεια να έχουν αρκετά μικρό κόστος.

Σύμφωνα με την SSTL, οι δορυφόροι που θα συναρμολογούνται μόνοι τους στο διάστημα θα έχουν και άλλα πλεονεκτήματα, πέρα το χαμηλότερο κόστος εκτόξευσης.

Σε λίγους μήνες η βρετανική εταιρεία θα τεστάρει την τεχνολογία της σε πραγματικές συνθήκες, εκτοξεύοντας δύο STRaND-2 που θα προσπαθήσουν να ενωθούν. Αν η δοκιμή ολοκληρωθεί με επιτυχία, αργότερα θα δοκιμάσει να κατασκευάσει στο διάστημα ένα μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο δορυφόρο, ο οποίος θα αποτελείται από περισσότερες μονάδες, με σκοπό κάποια στιγμή να υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι δορυφόροι στο διάστημα.

Πηγή: techandtech.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα