Ε. Στυλιανίδης: Το «παρατηρητήριο» θα υποβοηθήσει το έργο των ΟΤΑ

Να αμβλύνει το κακό κλίμα που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης προσπάθησε ανεπιτυχώς ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στις 3 Δεκεμβρίου 2012.  

Αποδοκιμασίες ακούστηκαν από τους εκατοντάδες συμμετέχοντες όταν ο κ. Στυλιανίδης, υποστήριξε το θεσμό του Παρατηρητηρίου, λέγοντας:

«Θεσμοθετήσαμε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ,

προκειμένου να συστηματοποιήσουμε την παρακολούθηση των εσόδων και των δαπανών των ΟΤΑ με στόχο, όχι την επιτροπεία ή την κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς τους, αλλά την υποβοήθηση του έργου τους, τις στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων αλλά και στην δυνατότητα οι ίδιοι να μπορούν να αυξομειώσουν το Τέλος Παρεπιδημούντων και το Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στις περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο, ενισχύοντας την οικονομική τους αυτοτέλεια».

Προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» ο κ. υπουργός ανακοίνωσε πως καταργείται το ασυμβίβαστο των δημάρχων: «Καταργούμε το ασυμβίβαστο των δημάρχων προκειμένου να μην αποθαρρύνονται στελέχη της κοινωνίας που διστάζουν να εγκαταλείψουν πλήρως την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να ασχοληθούν με τα κοινά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε επίσης ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ προκειμένου οι ΟΤΑ να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου για κενές οργανικές θέσεις και πως το ΥΠΕΣ εξετάζει την πρόταση της ΚΕΔΕ για επαναφορά του διευθυντικού δικαιώματος στο δήμαρχο, ώστε να μπορεί να αποφασίζει εν λευκώ μετακινήσεις υπαλλήλων και υποστηρίζει την άρση του ασυμβίβαστου.

«Προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση σε συμφωνία με τον ΑΣΕΠ με την οποία, για όσο καιρό διαρκούν οι ανωτέρω περιορισμοί στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, οι ΟΤΑ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου ακόμα και για ειδικότητες των οποίων αντίστοιχες θέσεις (μόνιμες, ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου) προβλέπονται στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας ή κανονισμούς λειτουργίας τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα