Εφηβικό άγχος και συμπεριφορές βουλιμίας

Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία διεξήχθη από την ομάδα του Dr. Rashelle Musci, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι έφηβοι που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, συχνά είναι δυσαρεστημένοι με το σώμα τους και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπεριφορές βουλιμίας στη διατροφή τους.

Αυτές οι συμπεριφορές, τους θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και να εμφανίζουν πολλές φορές κίνδυνο αυτοκτονίας. Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στο περιοδικό Prevention Scieence.

Με τη μεγάλη έμφαση που

δίνεται στην εμφάνιση σήμερα στο Δυτικό κόσμο, δεν είναι ασυνήθιστο για πολλές γυναίκες και κορίτσια να εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς στη διατροφή τους. Το πρόβλημα που εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη ένταση στην κατηγορία αυτή, είναι η βουλιμική τάση, δηλαδή η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και το αίσθημα ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια του φαγητού. Η συμπεριφορά αυτή οδηγεί σε ντροπή, αμηχανία, απόγνωση και σε προσπάθεια συγκάλυψης.

Οι ερευνητές, μετά από τη μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους επί 313 κοριτσιών και εφήβων επί 11 χρόνια, από τις ηλικίες των 6-17 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Οι σχέσεις που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη, προσφέρουν στους επιστήμονες της πρόληψης, τη δυνατότητα να εστιάσουν την προσοχή τους σε άτομα υψηλού κινδύνου για ψυχιατρικά προβλήματα, αντιμετωπίζοντας την περίπτωση των προβλημάτων της βουλιμίας. Τα αποτελέσματα μας επίσης, επισημαίνουν τη σημασία της δημιουργίας προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα προς τις πολιτιστικές αρχές των ατόμων που εξετάζονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα