«Εφυγε» ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης

Στο πένθος βυθίστηκε ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας εξαιτίας της είδησης του θανάτου ενός εξαιρετικού ηθοποιού. Ο Γιάννης Βόγλης που σημάδεψε με την παρουσία του το ελληνικό θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Ο μεγάλος ηθοποιός που πάλευε τον τελευταίο καιρό ενάντια στον καρκίνο πέθανε το πρωί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Το βιογραφικό του

Είδε το φως

της ημέρας στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1937 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Ντεμπούτο στον κινηματογράφο έκανε με την ταινία «Οι Υπερήφανοι». Δημοφιλής έγινε με την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966, ενώ αξέχαστη ήταν η ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο»“ . Η φράση «Στάσου μύγδαλα!» στην συμπρωταγωνίστριά του, Αν Λόμπεργκ είναι πασίγνωστη.

Στο θέατρο είχε την τύχη να δουλέψει με σπουδαίους ηθοποιούς όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού ενώ για μια πενταετία ήταν βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ μετά την μεταπολίτευση. Στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης, το «Γιάννης Βόγλης» είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Ανατολή» κατά την πενταετία του ’80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι «Καπετάν Μιχάλης», «Αλέξης Ζορμπάς», «Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία» (Πολυθέαμα), «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ», «Αγαπημένε μου Παππού», «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.

Συνεργάστηκε με το Θέατρο «Πράξη» της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε είναι: «Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα», «Η Κυρία από τη Θάλασσα» σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, «Μια Πιθανή Συνάντηση», «Η Επιστροφή» του Χ. Πίντερ, κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα