Είναι αλήθεια οι ξένοι δανειστές μας τοκογλύφοι;

Ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της μακράς διπλής προεκλογικής περιόδου είναι… τα «τοκογλυφικά επιτόκια», που δήθεν πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια που πήρε από την Τρόικα. Η αλήθεια είναι ότι τα δάνεια από την Τρόικα μας κοστίζουν πολύ φθηνότερα από τα… ευρωομόλογα, που καθημερινά πιπιλίζουν στα ΜΜΕ οι πολιτικοί μας.

Κάποιος

λοιπόν έπρεπε να πάρει χαρτί και μολύβι . Αυτός ήταν ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος απαλλαγμένος από τα βουλευτικά του καθήκοντα βρήκε χρόνο, χαρτί και… υπολογιστή για να μετρήσει με ακρίβεια. Λέει λοιπόν ο κ. Μόσιαλος: Με την πρώτη δανειακή σύμβαση το κόστος δανεισμού ανερχόταν στο 3-μηνο euribor + 3.0% και κυμάνθηκε μεταξύ 3.4 -4.5% από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011.

-Το 3-μηνο euribor αυξήθηκε στην διάρκεια του 2011 ξεπερνώντας το 1.5% τον Δεκέμβρη του 2011.

Τον Φεβρουάριο του 2012 (21/02) αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι το επιτόκιο που θα πληρώνουμε για δάνεια που πήραμε από τον Ιούνιο 2011 και μετά θα μειωθεί αναδρομικά, κατά 1.5% (3-μηνο euribor + 1.5%), σε περίπου 3.0%.

Αύτη η μείωση (μαζί με την επιστροφή τόκων) θα εξοικονομήσει περίπου 700 εκατ. € ετησίως έως το 2020 (δηλαδή 5.6 δισ. € ή 2.8% του ΑΕΠ συνολικά).

Το δεύτερο πακέτο στήριξής θα χρηματοδοτηθεί εκ μέρος των Ευρωπαίων εταίρων από το EFSF και το επιτόκιο που θα πληρώνουμε με τα σημερινά δεδομένα δεν ξεπερνά το 2.0% -δηλαδή το κόστος δανεισμού του EFSF από τις αγορές (και λειτουργικά κόστη, περίπου 0.15%). Τα δάνεια του ΕFSF θα έχουν 25 χρόνια αποπληρωμής με 10 χρόνια περίοδο χάριτος (grace period) για την αποπληρωμή του κεφαλαίου. Θα αρχίσουμε να αποπληρώνουμε το κεφάλαιο το 2022. Στην ουσία έχουμε ήδη χρηματοδότηση με χαρακτηριστικά καλύτερα του ευρωομολόγου στην χώρα μας. Αν βέβαια προχωρήσει η δανειακή σύμβαση…

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα