Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες

«Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή έξοδος;» το θέμα συζήτησης διεθνώς εν αναμονή των νέων εκλογών

Του Γιάννη Αποστόλου

Το θέμα της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης είναι κυρίαρχο θέμα στη διεθνή ειδησεογραφία, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου

έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιο οικονομικό θρίλερ, καθώς οι συνέπειες μιας ρήξης μεταξύ της όποιας επόμενης ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας τρομάζουν κράτη και αγορές.

Οι εταίροι έχουν αρχίσει τους εκβιασμούς, προειδοποιώντας ότι οι εκλογές έχουν και χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν τήρησε καν τα προσχήματα: «Ο ελληνικός λαός, πριν αποφασίσει, θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος σε ό, τι αφορά στις λύσεις που θα δώσει. Θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές και αφορούν το μέλλον του. Είναι σημαντικό οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν σε πλήρη γνώση των επιπτώσεων της απόφασής τους. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό κράτος της Ε.Ε. Θέλουμε να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. και του ευρώ», είπε και πρόσθεσε με νόημα ότι «θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί δεν υπάρχει λιγότερο οδυνηρή εναλλακτική λύση».

Παράλληλα όμως άφησε ανοιχτό και ένα παράθυρο οριακής τροποποίησης κάποιων όρων του μνημονίου, καθώς ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «ως ένα βαθμό είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο».

Ίλιγγος

Η προοπτική ελληνικής εξόδου από το ευρώ πάντως προκαλεί ίλιγγο στη διεθνή οικονομική κοινότητα, διότι ουδεις μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα ακολουθήσει. Ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν τεράστιος για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, λέγοντας ότι μπορεί να εκδηλωθεί οικονομικός Αρμαγεδδών.

«Οι πιέσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία ακόμα και στην Ιταλία και πιθανόν στην Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες. Δεν θέλω καν να εκτιμήσω το κόστος που θα έχει στην Ευρώπη η προσπάθεια σταθεροποίησης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, αλλά θα ήταν πολύ μεγάλο», είπε ο Νταλάρα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παράτασης του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος κατά ένα έτος ή 18 μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, τόνισε ότι «το καίριο ερώτημα δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά την Ισπανία και την Ιταλία», οι οποίες θα επηρεαστούν από μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη: «Ο κίνδυνος εμφανίζεται, όταν λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα και αυτά τα γεγονότα αρχίζουν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη, οπότε έχουμε χρονικές στιγμές ολοκληρωτικής έλλειψης της ρευστότητας στην αγορά, οπότε με τη σειρά τους αυτά αρχίζουν να σημαίνουν ότι κάτι "σείεται"- εταιρείες, τράπεζες»...

Ετοιμασίες ΔΝΤ

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ επανέλαβε δια στόματος του αναπληρωτή διευθυντή Εξωτερικών

Keywords
Τυχαία Θέματα