Εκλογές στην παλιά Αθήνα: Σπάνιο βίντεο από το 1977

Βρισκόμαστε στην Αθήνα λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1977. Στην έναρξη της ταινίας από το πλήθος των αφισοκολλήσεων σε κολώνες και τοίχους εισπράττουμε την έντονη εικόνα του προεκλογικού τοπίου. Στις αφίσες ονομασίες κομμάτων, όπως Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ,

ΕΔΗΚ, Εθνική Παράταξις, αντιπροσωπευτικά συνθήματα και πολιτικά πρόσωπα υποψηφίων, όπως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το οδόστρωμα της οδού Βουλής σκεπασμένο από τρικάκια και σημαιάκια.

Μεταφερόμαστε απέναντι, στην πλατεία Συντάγματος, όπου τεχνικός ασχολείται με την τοποθέτηση των τηλεοπτικών καμερών, που θα καταγράψουν τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Οι αφισοκολλήσεις συνεχίζονται στο κάτω μέρος της πλατείας, μπροστά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε παρακείμενο περίπτερο βλέπουμε αναρτημένες εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Τα νέα, Απογευματινή, Βραδυνή, Εστία) με προεκλογικούς τίτλους στα εξώφυλλα, αλλά και λαϊκά περιοδικά.

Στο εξώφυλλο της εφημερίδας Τα Νέα βλέπουμε ότι είναι 17 Νοεμβρίου, δηλαδή τρεις μέρες πριν τις εκλογές και σε όλον τον έντυπο Τύπο διαβάζουμε τίτλους, αναλόγως των στηρίξεων των εκδοτών στα υποψήφια κόμματα. Πλάνο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο φόντο ο λόφος του Λυκαβηττού. Το εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, μεγάλο πλήθος κόσμου στην αφισοντυμένη πόλη, νεαρή κοπέλα διακινεί έντυπο του ΠΑΣΟΚ, το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ και πλάνα από το εσωτερικό του. Η τέντα του ιστορικού ζαχαροπλαστείου Ρωσικόν, βροχή από τρικάκια με συνθήματα, το εκλογικό κέντρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κέντρα της ΕΔΗΚ, της Εθνικής Παράταξης και το σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας. Το ξενοδοχείο Ομόνοια, στη γωνία με την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, τα δίδυμα ξενοδοχεία Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος (έργα του Ερνάστου Τσίλερ).

Ο κινηματογραφιστής, ως επιβάτης λεωφορείου πλέον, καταγράφει την πολύχρωμη πολιτικά Αθήνα.

Τα εξώφυλλα των εφημερίδων ανακοινώνουν τα αποτελέσματα σε τίτλους – σχόλια και τέλος μια καρτέλα με την κατανομή εδρών.

Στις εκλογές του 1977 πρώτο κόμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία με 41,84% και 171 έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 25,34% με 93 έδρες. Η Ένωση Κέντρου έλαβε 11,95% και πήρε 16 έδρες, ενώ το ΚΚΕ είχε ποσοστό 9,36% και 11 έδρες.

Ακολούθησε η Εθνική Παράταξις με 6,82% και 5 έδρες, η Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων με 2,72% και δύο έδρες, όπως και το Κόμμα Νεοφιλελεύθερων με 1,08% και δύο έδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα