Έκπληξη και προσμονή… (άποψη)

του Στράτου Ιωακείμ ([email protected])

Ακούμε συχνά-πυκνά πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Ειδικά στα φορολογικά θέματα, που την περίοδο αυτή «καίνε» όσο τίποτα άλλο. Η προσδοκία όλων των φορολογουμένων είναι να δουν μια κυβέρνηση που δε θα λογαριάσει το πολιτικό κόστος και θα κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατες δηλώσεις

του άφησε να εννοηθεί πως τα πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των προηγούμενων υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: «Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε δήμαρχο. Τον κυνηγάω;» υποστήριξε ο «τσάρος» της Ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε:

«Οι άνθρωποι ρωτούν, γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι “untouchables” στην ελληνική κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα... κάτω από το αφορολόγητο. Καθημερινά λοιπόν τονίζω και δεν θα κουραστώ να το τονίζω, ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους και ο Πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή. Παρέχω δηλαδή την πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή. Αντίστοιχα, είμαι αμείλικτος σε καθέναν που κάνει τα στραβά μάτια».

Πραγματικά, θα πρόκειται για «άλμα» αν ο κ. Στουρνάρας καταφέρει να υλοποιήσει τα όσα υποστήριξε. Εκτός του ότι θα έχει πράξει αυτό που πρέπει, θα στείλει σίγουρα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όλους τους προηγούμενος που δεν έκαναν όσα έπρεπε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του…

Keywords
Τυχαία Θέματα