Εκτός δημοσίου 6.000 συμβασιούχοι με νόμο-εξπρές

Να δώσει τέλος στη μακροχρόνια δικαστική προστασία των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα επιθυμεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, γι΄αυτό και το προσεχές διάστημα σκοπεύει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση-εξπρές. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε αποφασισμένος να βάλει τέλος «στις προσωρινές διαταγές που αναστέλλουν τις απολύσεις», αφού

με αυτές πολλοί συμβασιούχοι του δημοσίου μένουν στη θέση τους για χρόνια ακόμα και μετά τη λήξη της εργασιακής σχέσης.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η σχετική νομοθετική διάταξη θα προβλέπει την εκδίκαση των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών για να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις. Μάλιστα, σήμερα εκκρεμούν ήδη 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων που έχει λήξει η σύμβασή τους και επιδιώκουν μέσω προσωρινών διαταγών να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Εντούτοις, «πόρτα» στην προσπάθειά τους θα μπει με τη νομοθετική ρύθμιση.

«Έχουμε ένα ζήτημα που δεν είναι μυστικό, με πολλούς εργαζόμενους που παίρνουν προσωρινές διαταγές και αναστέλλεται η απόλυσή τους», σχολίασε ο κ. Αθανασίου στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑfm συμπληρώνοντας: «Δε λέω ότι πρέπει να απολυθούν, αλλά δεν μπορούν να παίρνουν προσωρινές διαταγές. Πρέπει να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τέλος. Δεν μπορεί να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές. Πρέπει να είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα σοβαρό κράτος δικαίου και βεβαίως η προσωρινή διαταγή είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Πρέπει να βγει απόφαση. Απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής, και για να μην υπάρχει εκκρεμότητα για τους εργαζομένους, αν είναι να δικαιώνονται και για να γνωρίζει το κράτος τον προγραμματισμό του. Δεν μπορεί, δηλαδή, να είναι σε ομηρία και ο εργοδότης - ενδεχομένως το Δημόσιο - και ο εργαζόμενος. Πρέπει να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι υποθέσεις αυτές».

Να αναφερθεί ότι κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν την εν δυνάμει δεξαμενή απολύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων εντός του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα