Ελεύθερο εμπόριο με ΗΠΑ εξετάζει η ΕΕ

Υπέρ μίας εμπορικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατευνάζοντας τις ανησυχίες ότι το Σώμα θα την εμπόδιζε, όταν ολοκληρωθούν οι διμερείς διαβουλεύσεις οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούνιο.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να συστήσουν μια αγορά 800 εκατομμυρίων καταναλωτών και να ανταγωνιστούν την οικονομική ισχύ της Κίνας μέσω της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τους, τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο 57χρονος Γερμανός

σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον οδεύουν προς το να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που αφορά το μισό από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Χρειάζονται, όμως, την στήριξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην ΕΕ — για να καταστεί δεσμευτική για την ΕΕ μια διεθνής συμφωνία, πρέπει οι ευρωβουλευτές να την εγκρίνουν.

Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι ζητήματα που άπτονται του αγροτικού τομέα και εκείνου του σεβασμού προσωπικών δεδομένων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προσκόμματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Ουάσινγκτον, για την θετική έκβαση των οποίων ο πρόεδρος Σουλτς δείχνει ενδιαφέρον.

«Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να συστήσουμε κοινή αγορά 800 εκατομμυρίων καταναλωτών. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κατ΄ αρχήν, ευνοεί μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών με εταίρο τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Σουλτς.

Αύξηση ΑΕΠ

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως αν η συμφωνία ισχύσει το 2027 το μεν ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί επιπλέον κατά 0,5%, το δε αμερικανικό κατά 0,4%, την ώρα που σήμερα το πρώτο είναι στάσιμο, το δεύτερο αναπτύσσεται με ταπεινό ρυθμό.

Το διμερές εμπόριο φθάνει το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου. Αν υλοποιηθεί η συμφωνία, οι δύο εταίροι θα μπορέσουν να διαμορφώσουν δικούς τους κανόνες παγκόσμιου εμπορίου, ιδίως για υπηρεσίες και ανταγωνισμό — πριν το κάνει η Κίνα.

«Το αμερικανικό πρόβλημα είναι η προϊούσα εξάρτηση της οικονομίας από την κινεζική, για την ακρίβεια η μελλοντική διαφοροποίηση από αυτό, κάτι που ισχύει και για την ευρωπαϊκή οικονομία», επισήμανε ο πρόεδρος Σουλτς στη συνέντευξη.

Ήταν ωστόσο επιφυλακτικότερος στη συνέντευξη όταν ο λόγος περιστράφηκε γύρω από τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, τον σεβασμό προσωπικών δεδομένων, για τα οποία προέβλεψε πάροδο χρόνου έως ότου οι διαφωνίες αρθούν.

«Ας το θέσουμε με έντιμο τρόπο. Το να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Νοέμβριο του 2014 είναι ακραία φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα (...). Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορεί να καταλήξουν σε ευρέος φάσματος συμφωνία, τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση των μελών της ΕΕ;», διερωτήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα