Έλληνας φυσικός λέει στους σεφ πως ψήνουν λάθος τις μπριζόλες και αυτοί αντεπιτίθενται
Οι περισσότεροι σεφ συχνά αλατοπιπερώνουν άφθονα τη μπριζόλα πριν την ψήσουν σε κάποιο τηγάνι αλλά ένας Έλληνας επιστήμονας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάνουν λάθος ανοίγοντας μιας ενδιαφέρουσα διατροφική αντιπαράθεση. Ο Δρ. Γεώργιος Βεκίνης είναι Διευθυντής Ερευνών, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Προηγμένων Κεραμικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος. Ανάμεσα στην ακαδημαϊκή και ερευνητική του δραστηριότητα ο Δρ. Βεκίνης έχει γράψει ένα βιβλίο για την
«Ποτέ δεν πρέπει να βάζετε αλάτι σε μια μπριζόλα πριν τηγανίσετε. Το αλάτι έχει αυτή την οσμωτική ικανότητα να τραβάει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από το κρέας και θα έχετε κάτι σκληρό και μη βρώσιμο. Βάλτε τη μπριζόλα στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα ή δύο λεπτά, ανάλογα με το πάχος του κρέατος, στη συνέχεια τη τηγανίζετε γρήγορα, πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα, απλά για να αντιδράσει λίγο η επιφάνεια.
Όταν λέω σύντομα, μιλάω για ένα λεπτό το πολύ. Παίρνετε μια μπριζόλα ή μοσχαρίσιο κρέας ή οτιδήποτε άλλο και απλά τη τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές όσο το δυνατόν λιγότερο. Η θερμοκρασία μέσα στο κρέας πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τους 55-60 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, παίρνετε αυτό το ελαφρύ άρωμα και απόλαυση της γεύσης. Δεν είναι κακή ιδέα να βάλετε λίγο λάδι, ακόμα και στα αντικολλητικά τηγάνια, αλλά αυτό είναι φυσικά προσωπική προτίμηση» ανέφερε ο Ελληνας φυσικός που είπε επίσης ότι η καλύτερη εκδοχή ψησίματος είναι το μίντιουμ ρέαρ (σενιάν). Μεταξύ των σεφ που προτείνουν το αλάτισμα στην μπριζόλα πριν το μαγείρεμα είναι οι διάσημοι από τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα βιβλία τους σεφ Γκόρντον Ράμσει και Τζέιμι Όλιβερ με τα εστιατόρια του Ράμσει να έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα 17 αστέρια Μισελέν.
Η απάντησηΗ άποψη του Δρ. Βεκίνη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κοινότητας των σεφ. Πρώτος απάντησε ο Αμερικανός σεφ Άντριου Γκρούελ που έχει ανοίξει μια αλυσίδα εστιατορίων στην Καλιφόρνια κάθε ένα εκ των οποίων έχει διαφορετική κουζίνα και μενού από το υπόλοιπα. O Γκρούελ καταρχάς υποστηρίζει ότι η άποψη του Βεκίνη είναι επιστημονικά λάθος αφού όπως λέει ο σεφ πράγματι η ωσμοτική διεργασία σε πρώτη φάση αφαιρεί την υγρασία από το κρέας εξαιτίας του αλατίσματος αλλά η διεργασία δεν διακόπτεται και καθώς εξελίσσεται επαναφέρει την υγρασία στο κρέας.
Ο σεφ ακολούθησε μάλιστα τις υποδείξεις του Έλληνα επιστήμονα στο ψήσιμο της μπριζόλα και κατέγραφε σε βίντεο την όλη διαδικασία αναφέροντας ότι το τελικό αποτέλεσμα με την απουσία αλατιού και τη χρήση μικροκυμάτων είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αναφέρει ο Δρ. Βεκίνης ότι δηλαδή με τον τρόπο αυτό η μπριζόλα γίνεται στεγνή αλλά και ταυτόχρονα άγευστη και όπως λέει χαρακτηριστικά είναι απλά «ένα αδιάφορο κομμάτι πρωτεΐνης» που δεν περιέχει επίσης κανένα δείγμα αγάπης, τέχνης και πολιτισμού. Προφανώς όσοι ενδιαφέρονται να δουν ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να δοκιμάσουν οι ίδιοι να μαγειρέψουν μια μπριζόλα με τον τρόπο που προτείνει ο Έλληνας επιστήμονας και να δουν τα αποτελέσματα.
Naftemporiki.gr- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
- Καίτη Φίνου: «Συγχαρητήρια κύριοι, μας φτάσατε στην απόγνωση»
- Ποιος κρατάει τον Κασσελάκη
- Νέο χτύπημα στους πειρατές της συνδρομητικής τηλεόρασης
- Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι τρέχει με την αποστρατιωτικοποίηση νησιών μας στο Αιγαίο
- Τουρκία: Κανείς δεν είδε… το μπλόκο στο Αιγαίο, την έξοδο του στόλου και το τουρκικό φέσι στην Αν. Μεσόγειο
- Τζόκερ μοίρασε πάνω από από 5,6 εκατομμύρια ευρώ: Οι τυχεροί αριθμοί
- Σοκάρει η Κλέλια Ανδριολάτου με αυτό που επέλεξε να φορέσει
- Νέα κακοκαιρία από αύριο – Η εξέλιξη του καιρού μέχρι την Παρασκευή
- Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο - Η κατάσταση της υγείας του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Σοβαρό τροχαίο στον Βόλο -ΙΧ συγκρούστηκαν και κατέληξαν σε πρόσοψη καφετέριας
- Κακοκαιρία – Ωρωπός: Τετραμελής οικογένεια τραυματίστηκε
- Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Είχα σχέση με άνδρα νεότερο κατά 8 χρόνια
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρόθυμη να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός εμφανίζεται η Χαμάς
- Έλληνας φυσικός λέει στους σεφ πως ψήνουν λάθος τις μπριζόλες και αυτοί αντεπιτίθενται
- Νεκρό διαρρήκτη εντόπισε στο γραφείο του ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης
- 30 νέες υπηρεσίες στο gov.gr μόνο τον Οκτώβριο – Κάθε μέρα και μια νέα υπηρεσία
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Έλληνας φυσικός λέει στους σεφ πως ψήνουν λάθος τις μπριζόλες και αυτοί αντεπιτίθενται
- 30 νέες υπηρεσίες στο gov.gr μόνο τον Οκτώβριο – Κάθε μέρα και μια νέα υπηρεσία
- Νεκρό διαρρήκτη εντόπισε στο γραφείο του ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης
- Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Είχα σχέση με άνδρα νεότερο κατά 8 χρόνια
- Κακοκαιρία – Ωρωπός: Τετραμελής οικογένεια τραυματίστηκε
- Σοβαρό τροχαίο στον Βόλο -ΙΧ συγκρούστηκαν και κατέληξαν σε πρόσοψη καφετέριας
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρόθυμη να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός εμφανίζεται η Χαμάς
- Σωτήρης Καλυβάτσης για το τραγούδι «Άδωνις»: Το πρόβλημα δεν είναι οι λέξεις, αλλά τα μυαλά μας
- Κακοκαιρία Bettina: 437 κλήσεις έλαβε το Κέντρο της Πυροσβεστικής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σνακ: Τι να περιέχουν για γερό μυαλό
- Επιταγή ακρίβειας: Ποια νοικοκυριά θα την λάβουν τα Χριστούγεννα
- Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους ναυτικούς από το ναυάγιο στη Λέσβο
- Ο Μητσοτάκης, ο φόβος των παραχωρήσεων και το παιχνίδι του Ερντογάν
- Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και στη μέση ο Αλέξης Τσίπρας -Συγκροτούν τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα οι 11 μέχρι την Τετάρτη
- Κηφισιά: Τίμησε τρεις παλαίμαχους άσσους της στο ημίχρονο του ματς με τον Αστέρα Τρίπολης
- Σεισμός τώρα στα Καμένα Βούρλα - Πού εντοπίζεται το επίκεντρο
- Νέα κακοκαιρία από αύριο – Η εξέλιξη του καιρού μέχρι την Παρασκευή