ΕΝΦΙΑ παντού, ακόμη και στο… «Χαμόγελο του Παιδιού»!

Το ποσό των 43.000 ευρώ καλείται να πληρώσει για ΕΝΦΙΑ το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος. Ο φόρος αφορά στα σπίτια, όπου φιλοξενούνται τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού», αλλά και σε ακίνητα και αγροτεμάχια, που έχουν κληροδοτήσει ιδιώτες στον οργανισμό «και που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι αξιοποιημένα», όπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αρκετά από τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται στα ενήλικα «παιδιά» του

«Χαμόγελου», δηλαδή σε σημερινούς νέους, που μεγάλωσαν στα σπίτια του Οργανισμού και αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη για να σπουδάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές. «Έχουμε να στηρίξουμε τόσα παιδιά και αναρωτιόμαστε πώς θα εκταμιεύσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό, που είναι προορισμένο να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των παιδιών. Είναι άδικο να παίρνουν τα χρήματα αυτά, που προέρχονται από το υστέρημα των ανθρώπων, είναι άδικο να επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ σε ένα φορέα, που το μόνο, το οποίο κάνει, είναι να προσφέρει στην κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Όπως συμπληρώνει, «από τα έξοδα του Οργανισμού μόλις το 11% αφορά σε διοικητικές λειτουργίες και το υπόλοιπο ποσό πηγαίνει για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών». Πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ για το «Χαμόγελο» ανήλθε σε περίπου 90.000 ευρώ και έπειτα από παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που είχε κάνει λόγο για λάθος και την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον Οργανισμό, το τελικό ποσό πληρωμής ήταν 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, «πέρυσι η επιβολή ΕΝΦΙΑ στον Οργανισμό θεωρήθηκε άδικη από μέλη της τότε κυβέρνησης και από την αντιπολίτευση και τα κόμματα μας υποσχέθηκαν ότι θα μας απαλλάξουν από το φόρο». Σημειώνεται ότι τα σπίτια διαμονής και ημερήσιας φροντίδας των παιδιών ανέρχονται σε 18 σε όλη την Ελλάδα, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» λαμβάνει ετησίως κρατική επιχορήγηση, ύψους μόλις 80.000 ευρώ, για τμηματική λειτουργία δύο σπιτιών στον Καρέα και τον Φοίνικα Θεσσαλονίκης.

H «Aττική freepress», σε ένα συγκλονιστικό της ρεπορτάζ στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, είχε φέρει στο φως την δραματική επίπτωση των capital controls, που απείλησαν να σβήσουν, εκτός των άλλων ολέθριων αποτελεσμάτων και το πιο γλυκό χαμόγελο αυτού του τόπου, αυτό του «Χαμόγελου του Παιδιού»!

«Εκατοντάδες παιδιά», έγραφε η «Αττική freepress» στο ρεπορτάζ, «που επιβίωναν μέχρι τώρα, χάρη στις χορηγίες των ήδη, όμως, προβληματικών, από τις δραματικές εξελίξεις, εταιριών και το υστέρημα των φιλεύσπλαχνων πολιτών, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη. Η αδυναμία εσόδων, οδήγησε σε μηδενική ρευστότητα στα ταμεία του Οργανισμού .Όλα αυτά, τη στιγμή που τα αιτήματα για βοήθεια και στήριξη, που λαμβάνει το Χαμόγελο, η παρακαταθήκη για τα δύστυχα παιδιά του 8χρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου, αυξάνονται ραγδαία, όπως λέει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος».

Ο ίδιος, που εδώ και 20 χρόνια, υλοποίησε το όνειρο, που άφησε παρακαταθήκη ο μικρός του γιος, «άνοιξε την καρδιά» του στην «Αττική freepress» και αποκάλυψε ότι σ’ εκείνες τις δραματικές στιγμές, «ούτε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν σήκωσε το τηλέφωνο να ρωτήσει καν για τα προβλήματα των μικρών, για τους οποίους, ωστόσο, ενδιαφέρονται πολίτες και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο!». Είχε πει ακόμη ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού, στα 20 χρόνια λειτουργίας του, στηρίζεται στον απλό κόσμο και στις εταιρίες. Λόγω, όμως, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία περιήλθαν, εκ των πραγμάτων σταμάτησαν να στηρίζουν, με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε αδιέξοδο».

Ο κ. Γιαννόπουλος υπενθύμισε ότι «και το 2011 βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση το Χαμόγελο, αλλά η κρίση, τότε, ξεπεράστηκε γρήγορα». Τώρα, τα πενιχρά διαθέσιμα του Οργανισμού «στεγνώνουν» εντελώς στο τέλος του μήνα και δεν διατίθεται στο Χαμόγελο ούτε η στήριξη σε είδη. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, την πόρτα των μικρών χτυπάει τώρα και ο ΕΝΦΙΑ!

«Δεν ξέρουμε για πόσο θα είμαστε εδώ…»

Η υπομονή των ανθρώπων του «Χαμόγελου» έχει αρχίσει να στερεύει. Τα πράγματα δεν παίρνουν δραματική τροπή, γιατί είναι ο παράγοντας απλοί πολίτες, που στηρίζουν από το υστέρημά τους το όνειρο. «Είναι συγκινητικό ότι πάνε μόνοι τους και καταθέτουν διάφορα μικρά ποσά υπέρ του Χαμόγελου, όσα μπορεί ο καθένας», επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος.

«Σήμερα είμαστε εδώ», λέει, «αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα». «Η περικοπή των δράσεων θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για τα παιδιά και τις οικογένειες στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες που παρέχει και οι υποδομές που θέτει στη διάθεση των παιδιών πανελλαδικά ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ είναι, περισσότερο από ποτέ, πολύτιμες και απαραίτητες και δεν μπορούν να αναπληρωθούν», αναφέρει ο ίδιος.

Και αυτές, για τη στέγαση των οποίων οφείλει να πληρώσει χιλιάδες ευρώ για ΕΝΦΙΑ, είναι: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά, το Amber Alert Hellas, η Γραμμή SOS 1056 και πολλές άλλες, που παρέχουν μέχρι σήμερα ένα δίκτυο προστασίας για τα παιδιά. Και δεν είναι λίγα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015, με υπεράνθρωπη προσπάθεια, το «Χαμόγελο» κατάφερε να στηρίξει 60.804 παιδιά και τις οικογένειές τους πανελλαδικά, σε σχέση με τα 82.802 για ολόκληρο το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα