Έγγραφη ενημέρωση για «ξεχασμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς

Νομοσχέδιο «στα σκαριά» έχει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε ακινησία επί 20ετία, πριν τα χρήματά τους αποδοθούν υπέρ του δημοσίου. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο τροποποιείται ένα κατοχικό διάταγμα 70 ετών, το οποίο οδηγούσε στη δήμευση μεγάλων χρηματικών ποσών υπέρ του δημοσίου μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών.

Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή

υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, συστάθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου εξαμελής ομάδα εργασίας για τις αδρανείς καταθέσεις υπό τον συντονισμό του Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνου Τσαμαδιά. Η ομάδα κατάρτισε μέσα σε λιγότερο από 80 ημέρες υπόμνημα - νομοθετική πρόταση στον κ. Σταϊκούρα, με την οποία προτάσσεται το συμφέρον του καταθέτη και λαμβάνεται για πρώτη φορά η πρόνοια προστασίας της περιουσίας του έναντι του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα «Νέα» η πρόταση αυτή προβλέπει ότι:

- Άπαξ τουλάχιστον έξι μήνες πριν την συμπλήρωση της 20ετίας η τράπεζα θα πρέπει να ενημερώνει εγγράφως τον καταθέτη ή τους συγγενείς του για την ύπαρξη μη κινούμενου λογαριασμού και το ποσό που τηρείται σε αυτόν.

- Όταν συμπληρώνεται η 20ετής προθεσμία που προβλέπει ο νομός η τράπεζα υποχρεούται μέσω του κεντρικού υποκαταστήματος Αθηνών (και όχι τα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα όπως συμβαίνει σήμερα) να καταβάλει σε λογαριασμό που έχει κοινοποιήσει προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδας το ποσό που περιέχεται στον λογαριασμό.

- Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα τηρείται ειδικός λογαριασμός και θα προβλεφθεί ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό, καθώς τα έσοδα από τις αδρανείς καταθέσεις θα χρηματοδοτούν δαπάνες για την στήριξη ευπαθών ομάδων (ΑμΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.ά.).

Keywords
Τυχαία Θέματα