Ένταση και επεισόδια στην Τουρκία (live)

Αναταραχή επικρατεί εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές παραμένουν ανυποχώρητη παρά την πρωινή επιδρομή της Τούρκικης αστυνομίας και την προσπάθεια να «καθαρίσει» ο χώρος. Οι διαδηλωτές στο πάρκο της πλατείας παραμένουν στις θέσεις τους και σημειώνονται συγκρούσεις στους γύρω δρόμους.

Νωρίτερα, με αντλίες νερού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα προσπάθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις να απομακρύνουν από την

πλατεία Ταξίμ τους διαδηλωτές, οι οποίοι «αμαυρώνουν την εικόνα της Τουρκίας» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού.
Ακολούθησαν συμπλοκές των διαδηλωτών με την αστυνομία κατά τις οποίες υπήρξαν δεκάδες τραυματισμοί ενώ η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ανέφερε ότι υπάρχει ένας νεκρός διαδηλωτής.

Οι αστυνομικοί αφαίρεσαν τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου, το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ εκσκαφείς διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω από την Πλατεία Ταξίμ.

«Το θέαμα (αυτών των διαδηλωτών) ενοχλούσε τον πληθυσμό και αμαύρωνε την εικόνα της χώρας στον κόσμο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αβνί Μουτλού, αναφέροντας πως για το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ευθύνονται περιθωριακά στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από την πλατεία, κατηγορώντας τους, ότι εσκεμμένα καταστρέφουν την εικόνα της Τουρκίας και την οικονομία της.

«Τους καλώ να αποσυρθούν από το πάρκο και τους το ζητώ ως ο Πρωθυπουργός της χώρας» είπε από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Ο κ. Ερντογάν έκαν λόγο για συστηματικό σχέδιο κατά της Τουρκίας και κατ' εντολή του ιδίου, εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας εισήλθαν λίγο πριν από τις 7 σήμερα το πρωί στην πλατεία Ταξίμ, θέατρο των επεισοδίων ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές τις τελευταίες δώδεκα ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα