Επαφές Παπαδήμου με κοινωνικούς εταίρους

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει σειρά συναντήσεων με τα προεδρεία των εργοδοτικών ενώσεων και των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αύριο Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σκοπός των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς φορείς είναι η αναζήτηση κοινών θέσεων και η προετοιμασία εν όψει της επίσκεψης της τρόικα στις 16 Ιανουαρίου, κυρίως σε ό, τι αφορά στις εργασιακές

σχέσεις και τη μείωση του κόστους εργασίας, σημείο που αποτελεί επιδίωξη των δανειστών.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις κινούνται στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση της απαγόρευσης απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο μειώσεων στον κατώτατο μισθό, εμφανίζεται από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγήσει σε όξυνση της κοινωνικής αναταραχής». Πάντως οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν πάγωμα των αυξήσεων για μια τριετία.

Ήδη η ΓΣΕΕ έχει γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή της ότι:

«Το Προεδρείο της ΓΣΕΕ μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού κου Λουκά Παπαδήμου θα έχει συνάντηση μαζί του, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 στις 14.00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Συνομοσπονδία θα προσέλθει στη συνάντηση διευκρινίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν έχει πρόθεση και ούτε πρόκειται να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για τη ΓΣΕΕ αντικείμενο διαλόγου μπορούν να αποτελέσουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων καθώς και μέτρα που θα ανατρέπουν την υφεσιακή και αναποτελεσματική πολιτική των αδίκων και σκληρών δεσμών του μνημονίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα