Επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα το 2016-17

Η έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody' s που πραγματεύεται τις οικονομικές εξελίξεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία συμπεραίνει ότι «η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2016-2017».

«Οι χώρες της υπερχρεωμένης ευρωπεριφέρειας έχουν κάνει σημαντική πρόοδο για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους αλλά αυτό δεν φτάνει για να πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη»,

αναφέρει η έκθεση του οίκου.

Συν τοις άλλοις, επισημαίνεται, πως «στα τέλη του 2012, όλες οι χώρες της περιφέρειας αποκατέστησαν το ισοζύγιο στα επίπεδα που είχαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο το ΑΕΠ των χωρών αυτών θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φτάσει στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα από ό, τι χρειάστηκαν στο παρελθόν άλλες χώρες που υπέστησαν παρόμοια σοκ».

Μάλιστα, αποδίδει την αιτία της αργοπορίας σε αυτή καθ΄ αυτή τη συμμετοχή των χωρών στην ευρωζώνη:

«Ένας από τους λόγους για το μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής είναι ενδεχομένως ότι η συμμετοχή τους στην ευρωζώνη εμποδίζει τις χώρες αυτές να προχωρήσουν σε ονομαστική υποτίμηση των νομισμάτων τους, απαιτώντας 'εσωτερική υποτίμηση' για να βελτιώσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα