Επιστροφή των κλεμμένων φέρνει ελάχιστες ποινές

Οι σκέψεις γίνονται πράξη και τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να καταθέσει σε λίγες ημέρες στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των υποδίκων και κατηγορουμένων για οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, εφόσον επιστρέψουν το ολικό ποσό των χρημάτων που καταχράστηκαν εις βάρος του Δημοσίου.

Η ανάγκη και η δυνατότητα

που υπάρχει να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 5 δισ ευρώ φαίνεται να "κάμπτει" τους έντονους προβληματισμούς που κατατέθηκαν και προ ημερών στον υπουργό Δικαιοσύνης για εκμετάλλευση του μέτρου και ευκαιρία για την δυνατότητα που δίνεται και επίσημα στους καταχραστές και κλέφτες του Δημοσίου να έχουν την "επιλογή" να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα χωρίς να υποστούν ουσιαστική ζημιά εάν και εφόσον πρώτα πέσουν στα χέρια της δικαιοσύνης, με τις πιθανότητες για το αντίθετο να είναι όμως υπέρ τους!

Δηλαδή με απλά λόγια, μπορεί κάποιος να κλέψει αλλά οι ποινές, αν τον πιάσουν να είναι τέτοιες έτσι ώστε να μην τον προβληματίζει πια και το μόνο θέμα που θα έχει να σκεφτεί είναι να γυρίσει το ποσόν από το οποίο μπορεί να έχει "βγάλει" πολλά περισσότερα.
Το ορθό θα ήταν άμεση κατάσχεση άρα έμμεση επίστροφή των κλεμμένων και μάλιστα αυξημένη με τους (τουλάχιστον) νόμιμους τόκους της περιόδου που ήταν σε ξένα χέρια!

Και η ποινή - ποινή βέβαια....

Στις νέες ρυθμίσεις θα υπάγονται όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία και απάτη και αν ο κατηγορούμενος επιστρέψει τα χρήματα προτού κληθεί σε απολογία, η κατηγορία του θα μετατρέπεται σε πλημμέλημα και η ποινή θα είναι φυλάκιση έως δύο έτη. Αν η επιστροφή των χρημάτων γίνει αργότερα και πάντως πριν από την έναρξη της δίκης, η ποινή ορίζεται σε τρία χρόνια.
Από τις ρυθμίσεις σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» θα εξαιρούνται οι πολιτικοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι.
Οι νέες ρυθμίσεις πέραν του εμφανούς δημοσιονομικού οφέλους αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» σημαντικά τις δικαστικές διαδικασίες και να αποσυμφορήσουν τα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου κρατούνται εκατοντάδες υπόδικοι και κατάδικοι για οικονομικά εγκλήματα και αδικήματα διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για υπόδικους και κατάδικους για οικονομικά εγκλήματα και για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, στα ποσά που δεσμεύονται με απόφαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών σε λογαριασμούς τους ή τα περιουσιακά τους στοιχεία που «παγώνουν» θα εγγράφεται ενέχυρο υπέρ του Δημοσίου και θα ρευστοποιούνται. Για την εγγραφή του ενεχύρου και τη ρευστοποίηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων θα ενημερώνεται ο υπόδικος ή κατηγορούμενος, το πιστωτικό ίδρυμα και ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός στον οποίο είναι κατατεθειμένα τα χρηματικά ποσά και δεν απαιτείται η συναίνεση του ενδιαφερομένου. Αν όμως ο υπόδικος ή κατηγορούμενος συναινέσει, θα τυγχάνει ευνοϊκής ποινικής αντιμετώπισης από τις δικαστικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα