Επιβεβαιώνεται η μόλυνση, διαψεύδεται όμως ότι προέρχεται από την «Ελληνικός Χρυσός»

Διαψεύδει δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που φωτογραφίζει για μόλυνση του περιβάλλοντος, την «Ελληνικός Χρυσός», η Καναδική εταιρεία. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, η μόλυνση στο ρέμα αφορά παλιότερες χρήσεις και όχι σημερινές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Το θέμα της επιφανειακής απορροής των παλαιών σωρών αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με τις τρέχουσες δραστηριότητες της εταιρείας μας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Αφορά μια ανθρωπογενή επίπτωση στο περιβάλλον, η οποία δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’80 (όταν μεταλλειοκτήτρια εταιρεία ήταν η «ΑΕΕΧΠ&Λ») και η πλήρης αποκατάσταση της οποίας έχει ενταχθεί, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, στο επενδυτικό μας πλάνο.

Το θέμα έχει αναδειχθεί στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της συνολικής επένδυσης, όσο και στην «Τεχνική Μελέτη Εκμετάλλευσης των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας», οι οποίες έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Ελληνική Πολιτεία.

Πρόκειται για την επιφανειακή απορροή της περιοχής που βρίσκεται 400 μ. βορειοδυτικά του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, όπου το 1988 διαμορφώθηκε ένας χώρος για την αποθήκευση του συμπυκνώματος χρυσοφόρων πυριτών. Σήμερα, μετά την απομάκρυνση του συμπυκνώματος που ήταν η βασική πηγή του προβλήματος, στην περιοχή έχουν απομείνει υπολείμματα τα οποία χρήζουν επίσης πλήρους απομάκρυνσης και εναπόθεσης εντός κατάλληλα προστατευμένου χώρου.

Πρόκειται για μία συγκεκριμένη περιοχή, για τη οποίαν έχουμε και εμείς μετρήσεις, οι οποίες είναι κοινοποιημένες αρμοδίως και στη διάθεση οποιουδήποτε. Και βέβαια έχουμε και διαχρονικό έλεγχο όλου του ρέματος Μαυρόλακκα μέχρι και τις εκβολές του στη θάλασσα, για να τεκμηριωθεί πόσο συστηματικά εξυπηρετούνται τα θεσμοθετημένα όρια ποιότητας για τα επιφανειακά νερά του Νομού Χαλκιδικής (Νομαρχιακή Απόφαση Χαλκιδικής 96400/1985).

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση των εν λόγω αποθέσεων που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες εταιρείες. Η αποκατάσταση της λεκάνης της Ολυμπιάδας συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μας και στα επόμενα πέντε χρόνια θα επανέλθει συνολικά στην πρότερη κατάστασή της».

(φωτό: Εφημερίδα των Συντακτών)

Keywords
Τυχαία Θέματα