Έρευνα: Παχαίνουμε γιατί τρώμε πολύ και όχι γιατί δεν κινούμαστε αρκετά!

Η ιδέα ότι ή άσκηση είναι πιο σημαντική από τη δίαιτα, στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας, διαψεύδεται, με βάση μία νέα έρευνα.

Όπως διαπιστώθηκε λοιπόν από επιστημονική μελέτη (που είχε ως σημείο αναφοράς την εξέταση των κατοίκων ενός λαού που ακόμα ζουν ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες), ο αριθμός θερμίδων που χρειαζόμαστε είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που ζουν στις Δυτικές κοινωνίες γίνονται

παχύσαρκοι λόγω της υπερκατανάλωσης θερμίδων και όχι επειδή έχουν υιοθετήσει ένα πιο «καθιστικό» τρόπο ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε φυλή στην Τανζανία, στην οποία οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες (όπως, ζούσαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας).

Η έρευνα διαπίστωσε πως τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ήταν σαφώς υψηλότερα στους άνδρες και τις γυναίκες της φυλής, ωστόσο με βάση το μέγεθος και το βάρος τους, ο μεταβολικός ρυθμός τους δεν διέφερε από εκείνο των ανθρώπων που ζουν στις Δυτικές κοινωνίες.

Ο δρ Χέρμαν Πόντζερ ανέφερε πως τα άτομα της φυλής «καίνε» εκατοντάδες περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τους ενήλικες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Όπως τόνισε, τα δεδομένα ξάφνιασαν τους επιστήμονες και επεσήμαναν – για άλλη μία φορά – την πολυπλοκότητα του μηχανισμού ενεργειακής δαπάνης. Ωστόσο, τόνισε πως η σωματική άσκηση δεν είναι παντελώς ασήμαντη, καθώς συντελεί στη διατήρηση καλής υγείας.

«Το συμπέρασμα είναι πως οι άνθρωποι παχαίνουν επειδή τρώνε πάρα πολύ – και όχι επειδή δεν γυμνάζονται επαρκώς. Η άσκηση είναι σημαντική για την υγεία, όμως εάν θέλει κάποιος να μην πάρει κιλά, θα πρέπει να τρώει λιγότερο. Η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει διαμορφωθεί από την εξέλιξη του ανθρώπου και είναι κοινή σε όλους – και όχι απλώς μία ‘αντανάκλαση’ του διαφορετικού τρόπου ζωής κάποιων κοινωνιών».

Μέχρι σήμερα, διάφοροι παράγοντες θεωρείται πως εμπλέκονται στο θέμα της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, των μεγάλων μερίδων και της καθιστικής ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας στους 10 ανθρώπους θα είναι παχύσαρκος μέχρι το 2015, ενώ σχεδόν ένα στα τρία άτομα του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να είναι υπέρβαρα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα