Ερντογάν: Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας χτυπήσουμε με πυραύλους

Τα συλλυπητήρια που απέστειλε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τον χαμό της μητέρας του και η επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, είχαν παράσχει κάποιες λίγες ελπίδες ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να αναθερμανθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ελπίδα αυτή καταπατήθηκε γρήγορα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της  τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ  Καλίν, ο οποίος αναφέρθηκε στον ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης.«Όχι

στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται. Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο», τόνισε.

Ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι εάν γίνει μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια αυτό σημαίνει ότι «ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε. Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».

Μάταιες προσπάθειες

Ανέφερε, επίσης πως, δεν βλέπει «κανένα όφελος» που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την αύξηση της έντασης με την Ελλάδα ενώ επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να οικοδομήσει και να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στη βάση της λογικής, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος.

Έσπευσε, παράλληλα, να χαρακτηρίσει «μάταιες» τις «προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω άλλων χωρών». «Με άλλα λόγια, αυτά δεν θα έχουν καμία επιρροή στην Τουρκία και θα βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεχόμενη ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Αυτό δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα» δήλωσε ο Καλίν.

Προκλήσεων συνέχεια

Τη σκυτάλη με τις εμπρηστικές δηλώσεις πήρα από τον Ιμπραήλ Καλίν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP. Ο Ερντογάν απείλησε ευθέως την Ελλάδα λέγοντας ότι, αν η Αθήνα «καθίσει φρόνιμα», η Άγκυρα δεν θα την χτυπήσει με πυραύλους. «Δεν είχαμε εμείς πύραυλο και τώρα που φτιάξαμε το δικό μας, οι Έλληνες πανικοβλήθηκαν» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, και συνέχισε: «Οι εφημερίδες γράφουν πρωτοσέλιδα: Κοιμάστε και ο Τούρκος από εκεί στέλνει Tayfun από τη Σμύρνη»».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο πύραυλος έχει εμβέλεια 510χλμ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό. «Πρέπει να την αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Ηρεμήστε, συμπεριφερθείτε καλά. Δεν έχουμε καμία σχέση εμείς με την Αθήνα. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας αγγίζουν» επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα