Ερντογάν: Θα στείλω τον Νετανιάχου στον Αλλάχ – Ισραήλ: Υποστηρίζεις το κάψιμο μωρών

Σκληρή αντίδραση από το Ισραήλ επέφεραν τα σχόλια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς διέταξε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον απεσταλμένο της Τουρκίας στο Ισραήλ για «σοβαρή επίπληξη» αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να «στείλει [τον Νετανιάχου] στον Αλλάχ». «Έδωσα εντολή στους αξιωματούχους να καλέσουν τον Τούρκο αναπληρωτή πρεσβευτή στο Ισραήλ για σοβαρή επίπληξη, μετά τη σοβαρή επίθεση του Ερντογάν

στον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις απειλές του να στείλει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στον Αλλάχ και να μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν», δημοσίευσε ο Κατς στο X.

«Εσείς που υποστηρίζετε το κάψιμο μωρών, τους δολοφόνους τους βιαστές και τον ακρωτηριασμό πτωμάτων από εγκληματίες της Χαμάς, [είσαι] ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για τον Θεό. Δεν υπάρχει Θεός που θα ακούσει αυτούς που υποστηρίζουν τις θηριωδίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι βάρβαροι φίλοι σου της Χαμάς», είπε ο Κατς. «Σώπα και ντροπή σου!». Ο αναπληρωτής πρέσβης κλήθηκε καθώς η Τουρκία απέσυρε τον πρεσβευτή της στην αρχή του πολέμου.

I instructed @IsraelMFA officials to summon the Turkish deputy ambassador to Israel for a serious reprimand, following @RTErdogan’s attack on Prime Minister @netanyahu and his threats to send PM Netanyahu to Allah and to convey a clear message to Erdogan:

You who supports the…

— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) March 22, 2024

Απειλές Ερντογάν κατά Νετανιάχου

Σε μια ομιλία του την Πέμπτη σε προεκλογική συγκέντρωση ο Ερντογάν υποσχέθηκε να «στείλει τον [Νετανιάχου] στον Αλλάχ να τον φροντίσει, να τον κάνει μίζερο και να τον βρίζει». Ο Ερντογάν εντείνει ολοένα και περισσότερο τη ρητορική του μετά τις 7 Οκτωβρίου, επιτίθεται στο Ισραήλ και στον Νετανιάχου και δίνοντας την πλήρη υποστήριξή του στη Χαμάς, την οποία αποκάλεσε «μαχητές της ελευθερίας».

«Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να χαρακτηρίσουμε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση», είπε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα μέσα στον μήνα. «Η Τουρκία είναι μια χώρα που μιλά ανοιχτά με τους ηγέτες της Χαμάς και τους υποστηρίζει σθεναρά». Υποστήριξε επίσης ότι «ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, με τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, γράφουν τα ονόματά τους δίπλα στον Χίτλερ, τον Μουσολίνι και τον Στάλιν, όπως οι σημερινοί Ναζί».

Η Χαμάς έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες. Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς «δεν ήταν τρομοκρατική οργάνωση» αλλά «μια ομάδα μουτζαχεντίν που υπερασπίζεται τα εδάφη τους». Ο «μουτζαχεντίν» είναι ένας αραβικός όρος για όσους εμπλέκονται σε τζιχάντ ή ιερό πόλεμο.

Με πληροφορίες Twitter, Milliyet, Hürriyet, Times of Israel

Keywords
Τυχαία Θέματα