Έρπητας ζωστήρας: Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την επικίνδυνη νόσο

Ο έρπητας ζωστήρας προσβάλλει σε παγκόσμια κλίμακα 1 στους 3 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο πόνος που προκαλείται μπορεί να περιγραφεί και ως καυστικός, διαξιφιστικός ή παρομοιάζεται με αυτόν του ηλεκτρικού σοκ. Σύμφωνα με ερευνητικά τεκμήρια, το 86% των ανθρώπων παραβλέπει έντονα την εν λόγω σοβαρή και επώδυνη νόσο. Ωστόσο, όπως αναφέρει και το

cnn.gr, τα δεδομένα από αυτήν τη διαδικτυακή έρευνα παρουσιάζουν ότι πολλοί ενήλικες υποτιμούν τον κίνδυνο του ενδεχομένου να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα. Μάλιστα, περισσότερο από το 28% να ενστερνίζεται ότι είναι «ουσιαστικά ακίνδυνος».

Η έρευνα διεξάχθηκε από την GSK σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Γήρανση (International Federation on Ageing – IFA) με αφορμή την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα (26 Φεβρουαρίου 2024 – 3 Μαρτίου 2024).

Τα ευρήματα της έρευνας

Τα ευρήματα από μια διεθνή έρευνα της φαρμακευτικής εταιρείας καταδεικνύουν ότι ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα. Το 86% δεν θορυβείται με τον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος. Το ένα τέταρτο (26%) των ερωτηθέντων εκτιμά ότι 1 στους 100 κινδυνεύει από έρπητα ζωστήρα στη διάρκεια της ζωής του. Το ένα πέμπτο (17%), σχεδόν, θεωρεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο 1 στους 1000. Οι μισοί, περίπου, πιστεύουν (49%) ότι είναι απίθανο να εμφανίσουν τη νόσο.

Ο ιός που εμφανίζεται πριν τον έρπητα ζωστήρα, στην πραγματικότητα, έχει προσβάλλει πολλούς ενήλικες άνω των 50 ετών. Επομένως, υπάρχει περίπτωση, να ενεργοποιηθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Τα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν την άγνοια του πόνου που μπορεί να προξενήσει ο έρπητας ζωστήρας. Η νόσος, συνήθως, εμφανίζεται ως ένα φυσαλιδώδες επώδυνο εξάνθημα, στο στήθος, την κοιλιά ή το πρόσωπο. Ο πόνος, όπως προαναφέρθηκε, είναι καυστικός, διαξιφιστικός ή μοιάζει με ηλεκτρικό σοκ.

Ο έρπητας ζωστήρας προέρχεται από την επανεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV), τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Η επανεργοποίηση του ιού που δημιουργεί τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να συμβεί. Όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν, επέρχεται φυσική εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναζήτησης στη Google

Στο περιθώριο 12 μηνών, ξεκίνησε, τον Σεπτέμβριο του 2022, μια επισκόπηση των παγκόσμιων δεδομένων αναζήτησης από την Google. Αναδεινκύεται ότι ίσως να χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την νόσο, σύμφωνα με τις διαδικτυακές αναζητήσεις. Υπάρχει ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον έρπητα ζωστήρα. Έχει καταγραφεί μια αύξηση 600% στις αναζητήσεις για τα «στάδια του έρπητα ζωστήρα». Επισημάνεται, έτσι, και η επικράτηση των διαδικτυακών πηγών που παρέχουν πληροφορίες σχετικές με την υγεία.

Ο κ. Γεώργιος Καλόγηρος, Adult Vaccines Business Unit Director της GSK Ελλάδος, παρέθεσε ότι: «Στη GSK Ελλάδος αναγνωρίζουμε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην καταπολέμηση εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αυξήσουμε την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης και επίπτωσης του έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να είναι ένα επώδυνο νόσημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ατόμων που θα τον εμφανίσουν, ενώ με την ανακοίνωση των ευρημάτων της εν λόγω έρευνας, στόχος μας είναι να σταθούμε αρωγός στον εξέχουσας σημασίας ρόλο που διαδραματίζουν οι γιατροί / επαγγελματίες υγείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο».

Keywords
Τυχαία Θέματα