Ευρωπαϊκή ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις

Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου πέρασε απαρατήρητη η χλιαρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η Άγκυρα απειλεί με πετρελαϊκές έρευνες από τη Ρόδο έως το Καστελόριζο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και άλλες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά οι Βρυξέλλες τηρούν περίεργη στάση.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Κομισιόν για

τη διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε δήλωσε μάλιστα ότι η «Κομισιόν καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μέσα και γύρω από την Κύπρο». Αυτή την απάντηση έδωσε, όταν ρωτήθηκε από Κύπριους δημοσιογράφους για την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει άδειες πετρελαϊκής έρευνας μεταξύ Ρόδου και νοτιοδυτικής Κύπρου, εντός της ΑΟΖ Κύπρου.

Και το μόνο που επισήμανε ήταν ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού. Μια συνολική διευθέτηση παραμένει ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να επιτύχουμε ότι όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους κάτω από συμφωνημένο πλαίσιο μιας ενωμένης Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα