Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζητεί ο Σόιμπλε – Αντιδράσεις από ΟΗΕ, Τουσκ για τη στάση Αυστρίας-βαλκανικών κρατών

Έκκληση για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στο Προσφυγικό απηύθυνε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας την «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο διχασμό που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Σόιμπλε

δήλωσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη πως δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «μαχόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευθύνουμε αυτή την ευρωπαϊκή αποστολή».

Όριο στον αριθμό μεταναστών ζητά ο Βαυαρός Πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει εθνικά μέτρα, όπως η επιβολή ενός ορίου στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπεται να περάσουν στη Γερμανία, αν δεν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλες χώρες να λύσουν τα προβλήματά μας», είπε ο κ. Ζεεχόφερ που ηγείται της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.
«Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι έχουν αναλάβει δράση. Μόνο εδώ όλα είναι αλλιώς», συμπλήρωσε.

Με το σταγονόμετρο η ροή προσφύγων στα Βαλκάνια

Η υπόθεση έχει πάρει δραματική τροπή μετά τη σύνοδο της Βιέννης και την απόφαση απόφαση που έλαβαν οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Αυστρίας, Σλοβενίας, της πΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας, να κλείσουν τα σύνορα τους. Από την πλευρά της η Αλβανία περιόρισε τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Δριμύ κατηγορώ του ΟΗΕ και Τουσκ κατά των περιορισμών στα Βαλκάνια

Η απόφαση αποδοκιμάστηκε από το Βερολίνο, κινητοποίησε τις Βρυξέλλες και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανακοίνωσε και νέα περιοδεία στην περιοχή, ενώ καταγγέλθηκε με δριμύτητα από τον ΟΗΕ. Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κατήγγειλε τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων και διαμήνυσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής «δεν συνάδουν με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες».

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τις χώρες της περιοχής να διατηρήσουν τα σύνορα ανοικτά, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί, για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, την περιοχή και πιθανότατα θα πάει μετά την Αθήνα και στην Αγκυρα.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα χειρότερα, δηλαδή την αντιμετώπιση μιας ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα σε περίπτωση εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα.

Ο κ. Τουσκ μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία και την πΓΔΜ, προκειμένου να ζητήσει από τις χώρες της περιοχής, που άρχισαν να βάζουν ποσοτικό όριο στις εισόδους προσφύγων, να διατηρήσουν τα σύνορα ανοικτά.

Στη συνέχεια θα έλθει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, εν όψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 7 Μαρτίου.

Το μήνυμα που θα προσπαθήσει να περάσει στις χώρες αυτές, εκτός της πΓΔΜ και της Σερβίας που δεν είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., είναι ότι πρέπει να διασωθεί πάση θυσία η συνθήκη Σένγκεν και πως στην προσφυγική κρίση η απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

Τα σχέδια Α, Β και Γ δεν έχουν κανένα νόημα, δεδομένου ότι δημιουργούν μόνο διαιρέσεις εντός της Ευρώπης, είχε υπογραμμίσει στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τουσκ, ο οποίος θα συναντηθεί μετά την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex.

Keywords
Τυχαία Θέματα