Έβρος, συναγερμός: Διακινητές από Τουρκία εγκατέλειψαν μετανάστες σε νησίδα

Συναγερμός σήμανε ξημερώματα στον Έβρο, όταν οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημερώθηκαν από μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ότι πάνω σε νησίδα, στην κοίτη του ποταμού, βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι 39 παράτυποι μετανάστες.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το γεγονός κινητοποίησε αμέσως την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ιδιαίτερα την ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ, ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού και αξιωματούχους

του  Frontex,  για την οργάνωση επιχείρησης διάσωσης των αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά. Η επιχείρηση διάσωσης με πλωτά μέσα της ΕΜΑΚ αποτυπώθηκε σε βίντεο-ντοκουμέντο, ενώ από την εξέταση των μεταναστών, κυρίως υπηκόων Συρίας, προέκυψε ότι και σε αυτή την περίπτωση τα αδυσώπητα κυκλώματα διακινητών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Εβρου ακολούθησαν συνήθη «πεπατημένη”.

Εντοπίζουν, δηλαδή από πριν νησίδες που ανήκουν στη χώρα μας και με πλαστικές βάρκες μεταφέρουν τους παράτυπους μετανάστες, που έχουν χρυσοπληρώσει την μετακίνηση, νυχτερινές ώρες και τους εγκαταλείπουν αβοήθητους, υποχρεώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ελληνικές αρχές να επέμβουν για να τους διασώσουν όσο εκείνοι με τις βάρκες έχουν επιστρέψει και πάλι στο έδαφος της Τουρκίας… Οι 39 παράτυποι μετανάστες, εντοπίστηκαν αρχικά από αστυνομικούς του  Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της  Αστυνομίας Ορεστιάδας σε νησίδα παραπλεύρως του Πυθίου στο Διδυμότειχο.

13 άνδρες, 11 γυναίκες, 15 ανήλικοι

«Πρόκειται», ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ  «για 13 άντρες, 11 γυναίκες και 15 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν. Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης». Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία που προέκυψαν από τα λεγόμενα των παράτυπων μεταναστών για το πως βρέθηκαν στη νησίδα της κοίτης του Εβρου:

«Όπως διαπιστώθηκε, οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με πλαστική βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα. Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έβρος, Διακινητές, Τουρκία,evros, diakinites, tourkia