Φωτιά Ρόδος εισαγγελική παρέμβαση – βίντεο: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση – Τηλεοπτικό συνεργείο απειλείται από φλόγες

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για 8η μέρα στην Ρόδο, με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πρωί της Τρίτης υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Βάτι, εκεί που είναι το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς στην Ρόδο, καθώς ο αέρας έχει αλλάξει, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα. Το μέτωπο είναι πολύ επικίνδυνο καθώς οι φλόγες μπορεί να κυκλώσουν κάποιον από στιγμή σε στιγμή, ειδικά με τον αέρα που αλλάζει συνεχώς. Η φωτιά στο Βάτι έχει πάρει διαστάσεις, ωστόσο, ευτυχώς, προς το παρόν δεν απειλεί τον οικισμό.

Η συγκεκριμένη φωτιά αποτελεί το μόνο ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, με

τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις να δίνουν μάχη για την πλήρη κατάσβεση και την πρόληψη περαιτέρω αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Ρόδος: Εισαγγελική παρέμβαση για τη φωτιά

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου για την καταστροφή φωτιά που πλήττει το νησί εδώ και επτά μέρες. Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια. Η Εισαγγελέας κατέστησε σε όλους τους τόνους σαφές ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, αφουγκραζόμενη τα όσα καταγγέλθηκαν κυρίως στα social media αλλά και από μέλη εθελοντικών ομάδων και απλούς πολίτες, παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της παραβάσεως καθήκοντος, της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προκαταρκτικής έρευνας θα αναζητηθούν αρμοδίως οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου για να διαπιστωθεί ποια έργα, ποια μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας ελήφθησαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023. Επιπλέον θα διερευνηθεί αν έχει εκπονηθεί κι αν έχει υλοποιηθεί συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ζητούνται με την ίδια παραγγελία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «δημοκρατικής», να εξεταστεί αν έχουν χαραχθεί και αν έχουν υλοποιηθεί αντιπυρικές ζώνες στο νησί.

Τηλεοπτικό συνεργείο απειλείται από τις φλόγες

Είναι συγκλονιστικό το βίντεο που καταγράφηκε από την κάμερα της ΕΡΤ, όπου δείχνει το συνεργείο του καναλιού και εθελοντές να τρέχουν προκειμένου να γλυτώσουν από τις φλόγες και να μην εγκλωβιστούν, καθώς μια ριπή του ανέμου άλλαξε ξαφνικά την φορά της φωτιάς αιφνιδιάζοντας όσους βρίσκονταν εκεί, που κινδύνεψαν να εγκλωβιστούν στις φλόγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα