Γαλλία: Κυνηγώντας τον δολοφόνο εν όψει εκλογών

Νέα διάσταση στις γαλλικές προεδρικές εκλογές φαίνεται να προσδίδουν η τετραπλή δολοφονία στο εβραϊκό σχολείο Ozar Ηatorah στην Τουλούζη και η δολοφονία δύο Γάλλων στρατιωτών με καταγωγή από την Αφρική και την Καραϊβική αντίστοιχα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, που τον έφερναν πίσω από τον συνδιεκδικητή του Φρανσουά Ολάντ, «αναγκάστηκε» να υιοθετήσει πιο δεξιούς τόνους, όσον αφορά τη χαλαρή μεταναστευτική

πολιτική της Γαλλίας, συνταγή που είχε αποδειχθεί χρήσιμη κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, η κατακραυγή της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης για τις αναίτιες δολοφονίες, προσωρινά τουλάχιστον, τον απομάκρυναν από τη θέση αυτή, εξωθώντας τον σε δηλώσεις αλληλεγγύης για τους μετανάστες και στην εξαπόλυση του μεγαλύτερου ανθρωποκυνηγητού της σύγχρονης γαλλικής ιστορίας, μετά το κυνήγι του περίφημου Κάρλος, για τον εντοπισμό του δολοφόνου.

Στο μεταξύ χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της χώρας, κρατώντας πανό κατά του ρατσισμού, με κυρίαρχο σύνθημα «Στη Γαλλία δολοφονούμε μαύρους, εβραίους και άραβες». Στις έρευνες μετέχει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας. Περίπου 200 αστυνομικοί αναζητούν τον εκτελεστή, ενώ έχουν αναγνωριστεί οι πινακίδες κυκλοφορίας της μηχανής του. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το ένα από τα δύο όπλα, που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο σχολείο, είχε χρησιμοποιηθεί και για τη δολοφονία των δύο στρατιωτών. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο και το ίδιο όπλο που σκότωσε τους στρατιώτες, τα παιδιά και τον δάσκαλο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Γάλλος πρόεδρος, λίγες ώρες αφότου επισκέφθηκε το εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης.

Επίσης, από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι έξω από όλα τα σχολεία που έχουν σχέση με θρησκείες θα τοποθετηθούν φρουροί, καθώς και έξω από τα εβραϊκά και μουσουλμανικά θρησκευτικά κτίρια. Τα τραγικά γεγονότα στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι, «ο Γ.Γ. καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την πράξη βίας και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, της εβραϊκής κοινότητας , της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού».

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα