Γαλλία: νέα νίκη για τον Φρανσουά Ολάντ

Απόλυτοι κυρίαρχοι του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού της Γαλλίας είναι πια οι σοσιαλιστές, μετά τη νίκη του κόμματος του Φρανσουά Ολάντ το οποίο κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο β’ γύρο βουλευτικών εκλογών.

Η ισχυρή εκλογική νίκη των σοσιαλιστών δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τον Ολάντ, τόσο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματός του όσο επίσης και για την ενίσχυση της θέσης τους στις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ

υπέρ των υπερχρεωμένων κρατών μελών της ευρωζώνης που πλήττονται από τη λιτότητα.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβολές των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων Sofres και CSA, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και οι αριστεροί σύμμαχοί του συγκεντρώνουν από 308 έως 320 έδρες επί συνόλου 577, πολύ περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία (289). Το PS δεν θα χρειάζεται, έτσι, την υποστήριξη των Πρασίνων (20 έδρες) και της ριζοσπαστικής αριστεράς (9 έως 11 έδρες).

Το συντηρητικό κόμμα UMP και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν από 221 έως 231 έδρες.

Στην Κάτω Βουλή επιστρέφει με δύο έδρες και η άκρα δεξιά, χωρίς ωστόσο την επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Μαρίν Λεπέν, η οποία ηττήθηκε «με διαφορά μερικών ψήφων», σύμφωνα με τον σοσιαλιστή αντίπαλό της Φιλίπ Κεμέλ στο οχυρό της Ενάν-Μπομόν (βόρεια Γαλλία).

Αρκετά μεγάλο ήταν το ποσοστό της αποχής το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις άγγιξε το 44%

Η επικεφαλής του PS Μαρτίν Ομπρί ευχαρίστησε τους Γάλλους για «αυτή την εμπιστοσύνη» . Μας «υποχρεώνει να μας τιμά. Είναι για μας καθήκον να πετύχουμε», είπε.

«Αυτή η νέα ισχυρή και ευρεία πλειοψηφία θα μας επιτρέψει να ψηφίσουμε τους νόμους της αλλαγής και μας επιφορτίζει με μεγάλες ευθύνες στη Γαλλία και στην Ευρώπη», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα