Γενί Τζαμί – Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό για προσευχή το μνημείο

Έπειτα από 102 χρόνια άνοιξε σήμερα για το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη προσευχή ξεκίνησε στις 07:30 το πρωί στα αραβικά, ενώ το κήρυγμα γίνεται στα αραβικά και ελληνικά. Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και ο ιμάμης που θα τελέσει την προσευχή έχει επιλεγεί από το ελληνικό κράτος. Πρόκειται για τον αιγυπτιακής καταγωγής Ταχά Αμπντελγκαλίλ που είναι Έλληνας πολίτης και μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

Το

ιστορικό μνημείο, που χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, παραχωρείται για πρώτη φορά από το 1922 στους μουσουλμάνους για την τέλεση της προσευχής της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου. Όπως αναφέρει το makthes.gr, από νωρίς το πρωί υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Γενί Τζαμί, ενώ αστυνομικός σκύλος έλεγξε τον χώρο πριν ανοίξει για τους πιστούς.

Η ιστορία του μνημείου

Το Γενί τζαμί είναι σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου, στα ανατολικά της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες. Έχει δύο ορόφους. Μετά την ανταλλαγή της περιόδου 1923-1924, στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο και το πιο παλιό της πόλης.

Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του. Στην αριστερή πλευρά της κεντρικής εισόδου υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι γραμμένο στην παλαιοτουρκική και ιταλική γλώσσα, ενώ στον νότιο εξωτερικό τοίχο υπάρχει μαρμάρινο ηλιακό ρολόι. Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων από ολόκληρη την Θεσσαλονίκη. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γενί Τζαμί – Θεσσαλονίκη, Ανοιχτό,geni tzami – thessaloniki, anoichto