Γενόσημα: Με την… τρίτη θα πετύχει;

-Φαρμακοποιοί και γιατροί απορρίπτουν για διαφορετικούς λόγους το μέτρο

-Ερωτηματικά για την τύχη των γενοσήμων, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους

Για τα «μάτια» της τρόικας και μόνο λέμε πως έχουμε πλέον εντάξει στο σύστημα υγείας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα γενόσημα φάρμακα. Το μέτρο δεν

εφαρμόζεται, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν δύο... πρεμιέρες, αφού και οι γιατροί δεν πειθαρχούν, αλλά και ο νέος τιμοκατάλογος δεν έχει ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ίσως μετά τις εκλογές, λένε οι φαρμακοποιοί, κάτι που όμως και οι ίδιοι δεν το πιστεύουν.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Το μέτρο αφορά στις 10 πρώτες δραστικές ουσίες, για τις οποίες οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν και να συνταγογραφούν για τους ασθενείς από τον κατάλογο των φαρμάκων ανά δραστική ουσία, όπως έχει ανακοινωθεί.

Στην περίπτωση που είτε ο γιατρός, είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή. Ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα επιλογής, ούτε αλλαγής του φαρμάκου.

Η πρώτη πρεμιέρα εφαρμογής του μέτρου είχε γίνει στις 2 Απριλίου, απέτυχε παταγωδώς όμως, καθώς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είχε στηθεί με μεγάλη προχειρότητα και δεν περιείχε καν ειδικό πεδίο για την αναγραφή της δραστικής ουσίας! Αλλά και η λίστα με τα εμπορικά ονόματα όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες, δεν είχε εκδοθεί από τον ΕΟΦ. Κάτι που δεν έγινε ούτε τη δεύτερη φορά.

«Δεν πειθαρχούν οι γιατροί»

«Δεν έχετε λόγο να δημοσιεύσετε κάτι για το θέμα. Δεν υπάρχει το θέμα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια στην «Αττική» ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής Κώστας Λουράντος. «Οι γιατροί δεν πειθαρχούν. Συνταγογραφούν την δραστική, ως οφείλουν, και δίπλα το φάρμακο που θέλουν, ως δεν οφείλουν. Το υπουργείο έχει ενημερωθεί για αυτό και δεν έχει απαντήσει. Το κοστολόγιο που έχει εκδοθεί δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Και κανείς δεν κάνει τίποτα. Άλλωστε έρχονται εκλογές. Αλλά ούτε μετά τις εκλογές θα γίνει κάτι. Βγάλαμε μια λίστα γενοσήμων για τα “μάτια της τρόικας” και τέλος. Το θέμα θα μείνει στα χαρτιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι πως οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας είχαν από την αρχή εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε αποστείλει στα μέλη του γραπτές οδηγίες για το πως... θα σαμποτάρουν το μέτρο: «Καλούμε όλα τα μέλη μας να αναλάβουν την ιατρική τους ευθύνη και για τις δέκα αυτές ουσίες να συνταγογραφούν παράλληλα με τη δραστική ουσία, και το σκεύασμα σε παρένθεση, το οποίο κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΙΣΑ, που εκ

Keywords
Τυχαία Θέματα