Για την απελευθέρωση του Αμπντάλα, η επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το δίδυμο των κρανοφόρων μοτοσικλετιστών, που «γάζωσαν» με πολεμικό όπλο στις αρχές Αυγούστου το κτήριο της πρεσβείας του Μεξικού, στο Κολωνάκι, υποψιάζονται αξιωματούχοι των αρχών, ως δράστες και της επίθεσης με χειροβομβίδα κατά του κουβουκλίου του φρουρού της γαλλικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Από την έκρηξη της χειροβομβίδας, αμυντικού τύπου, τραυματίστηκε στο πόδι ο ειδικός φρουρός, ενώ οι δράστες πάνω σε μοτοσυκλέτα

που δεν εντοπίστηκε, διέφυγαν.

Ήδη, οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής, ερευνούν τις πιθανές διαδρομές διαφυγής για να αντλήσουν, έστω για τη μοτοσυκλέτα, κάποιο στοιχείο πάρα πάνω.

Όπως προκύπτει από το βίντεο, που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας άλλα και την κατάθεση του φρουρού, οι δύο αναβάτες έκοψαν ταχύτητα έξω από το αλεξίσφαιρο κουβούκλιο και ο ίδιος, νομίζοντας ότι είναι συνάδελφοί του σε περιπολία, άνοιξε λίγο την πόρτα και έβγαλε το πόδι.

Εκείνη τη στιγμή ο συνεπιβάτης εκσφενδόνισε τη χειροβομβίδα.

Καθώς, παρά τα φυλασσόμενα δημόσια κτήρια που είναι πλησίον του σημείου της επίθεσης, οι δράστες έδρασαν ανενόχλητοι, λόγω των στατικών φρουρών της περιοχής, δόθηκε εντολή να ενισχυθούν οι περιπολίες σε όλους τους θεωρούμενους στόχους εν όψει ιδιαίτερα και της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές της αντιτρομοκρατικής, θεωρούν βέβαιο ότι η υπόθεση του Λιβανέζου Ζορζ Αμπντάλα, φυλακισμένου τρομοκράτη σε γαλλικές φυλακές εδώ και τριάντα χρόνια, στάθηκε η αφορμή να εξαπολύσουν την επίθεση οι δράστες.

Σχετικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν για την απελευθέρωσή του πρόσφατα και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, καθώς ήταν η διεθνής εβδομάδα δράσης υπέρ του Αμπντάλα.

Ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα γεννήθηκε το 1951 στη πόλη Κουμπαγιάτ του Βορείου Λιβάνου.

Το 1971, ο Αμπντάλα στρατεύεται στο «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (ΛΜΑΠ).

Από το 1980 συμμετείχε στη δημιουργία της Ένοπλης Επαναστατικής Λιβανέζικης Φράξιας (ΕΕΛΦ).

Στο πλαίσιο δράσης της εν λόγω οργάνωσης, ο Αμπντάλα δολοφονεί στις 18 Ιανουαρίου 1982 τον συνταγματάρχη Τσαρλς Ρέυ, στρατιωτικό ακόλουθο της Αμερικάνικης πρεσβείας στο Παρίσι και στις 3 Απρίλη 1982 ισραηλινό διπλωμάτη, Γιακόβ Μπαρσιμαντοβ.

Ο Αμπντάλα συλλαμβάνεται το 1984 και καταδικάζεται σε ισόβια το 1987 για τις δύο δολοφονίες.

Το άρθρο Για την απελευθέρωση του Αμπντάλα, η επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα