Γιάννα Αγγελοπούλου – Ολυμπιακοί Αγώνες: Μύθος ότι η χώρα χρεοκόπησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004

Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2024», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά. «Σκεφτόμουνα ότι όλες αυτές οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, εργαζόμενοι, εθελοντές,

υπάλληλοι, οδηγοί ταξί, λεωφορείων, άνδρες και γυναίκες, (…) όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τους αγώνες από τα στάδια, από την τηλεόραση – βέβαια, πουλήσαμε 3,5 εκατομμύρια εισιτήρια και φτηνά εισιτήρια, το φτηνότερο είχε τότε 10 ευρώ. Όλοι αυτοί, τα 4,5 δισεκατομμύρια θεατών που μας είδαν, όλος αυτός ο κόσμος που είδε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό να ταξιδεύει ενώνοντας ηπείρους. Ξέρετε ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ένωσε πέντε ηπείρους. Πήγαμε σε 33 πόλεις, έτρεξαν χιλιάδες άνθρωποι, άγνωστοι, γνωστοί. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κρατήσει στην καρδιά τους κάτι μοναδικό από αυτήν την εμπειρία» περιέγραψε αρχικά η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα «εθνικό στοίχημα» ενώ συμπλήρωσε ακόμη ότι «η κοινωνία ήταν αυτή που πίστεψε στον στόχο, εμπνεύστηκε και αποφάσισε να κάνει τα πάντα». Στη συνέχεια, η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη απάντησε με τον εξής τρόπο στη θεωρία πολλών που έχουν συνδέσει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων με τη χρεοκοπία της χώρας: «Όταν γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες τους παίρνει μια χώρα. Η κυβέρνηση της χώρας, η οποιαδήποτε κυβέρνηση μεσολαβεί στα επόμενα εφτά χρόνια μέχρι να γίνουν οι αγώνες. Είναι υποχρεωμένη. Υπογράφει συμβόλαιο με τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή ότι θα κάνει όλα τα Ολυμπιακά έργα και όσες άλλες υποδομές χρειάζεται μια χώρα, μια πόλη για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες και η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έχει ένα χωριστό προϋπολογισμό, έχει τον προϋπολογισμό των αγώνων για τις ημέρες εκείνες.

H Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς ξαναμπήκε στο χάρτηΕμείς είχαμε έναν προϋπολογισμό 2.098.400.000 ευρώ. Οργανώσαμε τους αγώνες και επιστρέψαμε στο κράτος. Είχαμε πλεόνασμα 130 εκατομμύρια ευρώ. Άρα λοιπόν, με λίγα λόγια η κυβέρνηση στο δικό μας προϋπολογισμό είχε μια συμμετοχή 7%. Όλα τα υπόλοιπα από που τα μαζέψαμε; Από τα εισιτήρια, από διεθνείς και εγχώριες χορηγίες, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, από τη ΔΟΕ. Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα ήταν 6,4 δισ. ευρώ. Είμαστε η δεύτερη φθηνότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες από το Λος Άντζελες του 1932 με επίσημα στοιχεία.Τη χρονιά των Αγώνων το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%. Αν είχαμε αξιοποιήσει την υλική και την άυλη κληρονομιά, θα κερδίζαμε κάθε χρόνο στο ΑΕΠ 0,2%. Επομένως, αυτός είναι ένας μύθος. (…) Αυτός ο μύθος εφευρέθηκε από αυτούς που μισούν τα κατορθώματα των Ελλήνων».

Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη σημείωσε ότι «η Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς ξαναμπήκε στο χάρτη. Κερδίσαμε ένα διεθνές κύρος. Κερδίσαμε μια στιγμή, όλοι μας γιατί όλοι μας συμμετείχαμε, μεγάλης εθνικής αυτοπεποίθησης. Περάσαμε πολλά μετά, αλλά αυτό δε χάνεται ποτέ. Κερδίσαμε ολυμπιακές υποδομές, ανεξάρτητα αν δεν τις αξιοποίησε το κράτος μετά. Κερδίσαμε καταπληκτικές δημόσιες υποδομές που χρειαζόταν ούτως ή άλλως. Ξέρετε πως χιλιάδες άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν με την τελευταία λέξη των απαιτήσεων για τεχνολογία σε όλους τους τομείς; Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι». Για την έντονη δυσπιστία και κριτική σχετικά με το αν μπορούσε να ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υπογράμμισε ότι «δεν το πίστευε κανείς. Δηλαδή τότε υποστήκαμε δόλιες επιθέσεις. Δεχτήκαμε τον περίγελο όλων των δυνατών μέσων ενημέρωσης όταν λέγαμε ότι εμείς θα φιλοξενήσουμε πάνω από 10.000 θεατές κι άλλους τόσους συνοδούς και κριτές και θα έχουμε 17.000 δημοσιογράφους σ’ αυτά. Και όλα αυτά την εποχή των αγώνων. Η εποχή των αγώνων είναι η πιο πολύπλοκη, η πιο απαιτητική, είναι το μεγαλύτερο γεγονός, όπως λένε, εν καιρώ ειρήνης. Έπρεπε κάθε μέρα να τρέχουν δεκάδες πράγματα την ίδια ώρα με ασφάλεια, με ακρίβεια δευτερολέπτου.

Όταν λοιπόν είδαν ότι όλο αυτό γινόταν, σκεφτείτε ότι τις μέρες των αγώνων έγιναν 301 αγώνες γιατί κάθε αγώνας έχει προκριματικό ανδρών, γυναικών κλπ, δεν είναι μόνο 28. Όταν τους τα λέγαμε, γελούσαν, γελούσαν κυριολεκτικά μπροστά στα μούτρα μας. Δηλαδή ήρθαν φορές που με συγκρατούσαν και συνεργάτες μου και τους έλεγα υπομονή θα τους δείξουμε και βγήκαν τις επόμενες μέρες σε τηλεοράσεις τα πρωτοσέλιδα, σας ζητάμε συγγνώμη, είσαστε καταπληκτικοί».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιάννα Αγγελοπούλου – Ολυμπιακοί Αγώνες, Μύθος, Ολυμπιακούς Αγώνες, 2004,gianna angelopoulou – olybiakoi agones, mythos, olybiakous agones, 2004