Γιατί οι χρήστες κάνουν «διαλείμματα» από το Facebook

Το Facebook σάς ακολουθεί παντού: μέσω τηλεφώνων και κινητών, «έρχεται» μαζί σας στο χώρο της εργασίας σας και στο σπίτι σας, ακόμα και στη διασκέδασή σας. Απόλυτα φυσιολογικό, λοιπόν, ορισμένοι άνθρωποι να χρειάζονται λίγη «ξεκούραση» από το κοινωνικό δίκτυο.

Επιστημονική μελέτη υποδεικνύει ότι η κόπωση του Facebook απασχολεί μεγάλο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου. Περίπου το 27% των χρηστών του Facebook

στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να ξοδέψουν λιγότερο χρόνο στο κοινωνικό δίκτυο, το 2013, σε σύγκριση με το μόλις 3% όσων προτίθενται να δαπανήσουν περισσότερο χρόνο (περίπου 69% των χρηστών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να δαπανήσουν το ίδιο χρονικό διάστημα αυτό το έτος).

Σύμφωνα με τη μελέτη του Pew Research Center's Internet & American Life Project, το 61% των χρηστών του Facebook έχουν κάνει «διαλείμματα» από το κοινωνικό δίκτυο για αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων αυτών, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν διαγράφει τα προφίλ τους.

Ο δικτυακός τόπος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, με τα μελέτη να υποστηρίζει πως τα δύο τρίτα των ενήλικων Αμερικανών που έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιούν το Facebook.

Οι λόγοι που πολλοί άνθρωποι «ξεκουράζονται» από το κοινωνικό δίκτυο, είναι πολλοί. Ο πιο συνηθισμένος, η έλλειψη χρόνου, με το 21% των ανθρώπων να δηλώνουν πως ήταν πολύ απασχολημένοι με την «πραγματική» τους ζωή, ώστε δεν είχαν χρόνο για ανάγνωση μηνυμάτων, για να κάνουν like και να γράφουν σχόλια.

Άλλοι λόγοι αποχώρησης από το Facebook: Το 10% το αποκάλεσε «χάσιμο χρόνου», ένα άλλο 10% μίλησε για έλλειψη ενδιαφέροντος όσον αφορά στο περιεχόμενο, ενώ το 9% είπε ότι ήταν δυσαρεστημένο με την ποσότητα του σχολίων και των κουτσομπολιών που έβλεπε. Μόνο το 4% αναφέρθηκε σε αίτια που έχουν να κάνουν με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια.

Μερικά από τα σχόλια όσων έκαναν ένα «διάλειμμα» από το Facebook: «είχα κουραστεί από ηλίθια σχόλια», «είχα τρελούς φίλους, με τον οποίους δεν ήθελα επαφή», «έκανα διάλειμμα όταν έγινε βαρετό», «δεν μου πρόσφερε τίποτα», «θα ‘καείς’ από τη χρήση του κάποια στιγμή», «οι άνθρωποι έγραφαν ακόμα και τη τρώνε για δείπνο», «δεν ήθελα να με παρακολουθούν», «σταμάτησαν όταν κάποιος από τον παρελθόν μου, με παρενόχλησε», «προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη σχέση μου».

Πληροφορίες από: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα