Γυναικεία επιχειρηματικότητα Ελλάδα: Η στοχοθεσία του υπουργείου

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου μίλησε σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα «Επενδύοντας στη Γυναικεία Ηγεσία». Η ίδια, καταρχάς, αναφέρθηκε σε σύγχρονες έρευνες και τάσεις που αναδεικνύονται από διεθνή και εγχώρια μέσα επισημαίνοντας πως

η ηγεσία των γυναικών είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και μελλοντικών προκλήσεων των επιχειρήσεων και οργανισμών. «Ενώ αντίστοιχα φαίνεται πως το γυναικείο μάνατζμεντ φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων». Αυτό υπογράμμισε, η κα Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Όπως περιέγραψε η κυρία Εφραίμογλου, «στο ΕΒΕΑ και στο ΕΕΔΕΓΕ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση των γυναικών και για την αύξηση της συμμετοχής τους στο επιχειρείν, στην εργασία και στην οικονομία. Παρά τα εμπόδια και τις αμφισβητήσεις, με την καθημερινή μας δραστηριοποίηση, συνεχώς κερδίζουμε έδαφος». Σημείο αναφοράς, όπως δήλωσε, είναι η υποστήριξη της γυναικείας νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ.

Η δήλωση της προέδρου

«Όραμά μας είναι, σε ορίζοντα δεκαετίας, να βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των πρωταθλητών της Ευρώπης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι το όραμα αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με συνένωση δυνάμεων, με καινοτόμες πρωτοβουλίες και συμπράξεις, με εποικοδομητικές προτάσεις για την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την κοινωνική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, καταλαμβάνοντας το 2021 την 23η θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. Σήμερα, η Ελλάδα επιχειρεί να μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας της, με επίκεντρο την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ο στόχος αυτός, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ισότιμη συμβολή των γυναικών στην εργασία και στην επιχειρηματικότητα. Όσο οι ανισότητες και τα εμπόδια στην εργασιακή ανέλιξη των γυναικών παραμένουν, η χώρα θα χάνει μια πολύτιμη πηγή ταλέντου και ικανοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα